Neden tükürük salgılarız?

tukuruk_bezi_1Tükürük; renksiz, saydam ve değişken bir organik sıvıdır. Ağızdaki birçok bakteriyi yok eden, ağız temizliğini düzenli yapan tükürük; İnsanlarda ve hayvanların ağızdaki  Dilin altındaki tükürük bezlerinden salgılanır. Tükürük diş çürümesine neden olan başta şekerli gıdalardan dişleri arındırmakta yardımcı olur.  Diş çürümesini önemli ölçü de azalmasına ve ağız kuruluğunun oluşmamasına neden olur.

Yetişkin bir insan günde 1 ile 1.5 litre arasında tükürük salgılar ve hayatı boyunca iki yüzme havuzunu dolduracak şekilde tükürük salgılar. Tükürüğün %99’u sudan oluşmaktadır. Fakat, %1’i organik ve inorganik maddelerden oluşmaktadır.  Tükürük salısı yetersiz olan kişilerde, ağız kuruluğu ortaya çıkacaktır. Çiğnenen lokmalar nemlenmediği için yutmakta güçlük çekilip sindirimde zorluk çıkacaktır. Ve ağız kokusu oluşacaktır. Yapılan araştırmalarda insan tükürüğünün doğal olarak salgılarken içerisinde barındırdığı, morfin ilacı kadar etkili bir ağrı kesici özelliğe sahip “opiorfin” adı verilen salgının depresyona karşı da etkili olabileceğini söylüyorlar.

Sindirim ağızda başlar ve dişlerle parçalanan gıdalar tükürükle ıslatılarak yutulmasına yardımcı olur. Tükürükte mikrop öldürücü kimyasallar bulunur.

Yılan gibi bazı hayvanlar, tükürük bezlerinde kendilerini dış etkenlerden ve yabancı düşmanlardan korumak için zehir de salgılarlar.

3 büyük tükürük bezi vardır. Parotis bezleri, Çene altı bezleri, Dilaltı bezleridir. Bu 3 büyük dil altı bezleri dışında 600 ile 1000 arasında ağız ve boğaza yayılmış durumda küçük tükürük bezleri de mevcuttur. Çenemiz hareket ettikçe normalden daha fazla tükürük salgılarız.