Kedilerde pire ve parazit sorunu

kedilerde pire100 milyon yılı aşkın süredir dünya hayatına büyük bir ısrarla tutunan böceklerin en ilginç takımlarından biri olan pireler, bilindiği kadarıyla 1600 farklı türe sahiptir ve tropikal bölgelerden kutuplara kadar dünya üzerinde hemen her yerde yaşamaktadırlar. Genellikle memelilerin ve kuşların üzerine yapışan parazit bir böcekler olan pireler, konakladıkları canlının ismiyle yahut bulundukları bölgeye göre adlandırılırlar: Kedi Piresi, Köpek Piresi, Su Piresi vs… Kedilerde pire sorunu oldukça yaygın olarak görülen bir problemdir ve pek çok kedi sahibinin aklına gelen ilk soru; Kedi Piresinin insana bulaşıp bulaşmayacağıdır. Kedilerde yaşayan pireler insanoğlunun vücut sıcaklığı kediye nazaran daha düşük olduğu için insanlarda yaşamazlar. Ancak bu pirelerin kedinin üzerinden sıçrayarak insanların cildinde dolaşmayacağı ve insanı ısırmayacağı manasına gelmez. Kedi Piresi, adını aldığı canlılar olan kedilerin üzerinde aylar ve hatta senelerce yaşayabilmesine karşın insanları ısırsa dahi kısa süre içinde sıçrayarak daha uygun bir konakçı yani kedi arar.

Kedi Piresi sıcak ortamları sever ve kedilerin de yoğun tüyleri vücut sıcaklıklarının insandan daha yüksek olması sebebiyle bu pire türü için ideal ortamı oluşturur. Kedi Piresinin hem kediler hem de insanlar için yarattığı en büyük sorun, dışkılarıyla birlikte yumurtalarını ve taşıdığı mikropları ortama yaymasıdır. Kedi Pireleri ısırdığı esnada özel bir kimyasal salgılamakta ve bu salgı özellikle alerjen vücut yapısına kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Ancak bahsedildiği üzere pirelerin neden olduğu asıl sorun dışkılarıyla yaydıkları mikroplar ki, kedilerin tüyleri arasında bu dışkılar kuru ve siyah döküntüler şeklinde görülebilir.

Bilindiği üzere kediler tüm vücutlarını yalayarak temizlediğinden, tüylerindeki bu mikrop ve yumurta içeren pire dışkılarını da yalayarak yutar. Bu durum ilerleyen aşamalarda kedide iç parazit yani bağırsak kurtlanması gibi sorunlara neden olabilmektedir. Kedinin dışkısında görülebilen bu kurtlar ayrıca kedi tuvaletini yapmadığı zamanlarda da bağırsaktan dışarı çıkabilir ve kedinin arka kısmına dikkatlice bakıldığında görülebilir. Kedi Piresi birçok iç paraziti üzerinde taşıdığı için kediler kendilerini temizlemek için tüylerini yalarken pireleri de tutabilmektedir. Ayrıca kedideki pirenin bu şekilde insanların yaşam alanlarına da mikrop bulaştırması mümkündür. Bunun dışında kediyi severken tüylerini okşayan yahut kedinin sürtündüğü yerlere temas eden insanların ellerine bulaşan Kedi Piresi dışkıları ve taşıdıkları iç parazitler, elin ağza götürülmesi sonucu insanlarda da iç parazit sorunu görülmesine sebep olabilir. Çözüm için muhakkak veterinere başvurulması gerekir.