Hikaye anlatma teknikleri

Gerçek bir olaydan ya da tamamen hayal ürünü bir kurgunun söz konusu olduğu bir konuları işleyen edebiyat türü olan hikayeler, birçok farklı konudan bahsedebilir. Her yaştan okuyucuya hitap eden farklı konuları içerebilen hikayeler, bir başkasına anlatılırken kullanılan teknik, ses tonu ve vücut diline göre şekillenir. Genellikle çocukların ilgisini çeken tekerleme, sohbet, masal veya bilmece temalı hikayelerde kişinin kullandığı anlatma tekniği çocukların algısının da büyük oranda şekillenmesini sağlayacaktır. Söz konusu çocuklar olduğunda hikayenin düz bir metin gibi okunması ile bir takım teknikler kullanılarak anlatılması arasında hatırı sayılır bir fark olacağından, anlatan kimsenin çocuklarının ilgisini daha uzun süre boyunca koruyabilmesi ve hikayeden daha fazla keyif alması için bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.

Hikayelerin içine bir nebze de olsa eğlence unsurunun katılması, çocukların ilgisinin dağılmadan anlatan kimseye konsantre olmasını ve hikayeyi çok daha büyük bir keyifle dinlemesini sağlayacaktır. Başarılı bir hikaye anlatımının en temel şartlarından biri, anlatım öncesinde hazırlık yapmaktadır. Zira kişi bu şekilde hikayenin konusunun da üzerinden geçeceğinden anlatım esnasında daha akıcı bir dile sahip olunacaktır. Jest ve mimiklerin hikayenin neresinde ve ne şekilde kullanılacağının da belirlenmesini sağlayan ön hazırlık, her zaman olumlu sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Hikayenin içeriğinde anlatım esnasında değinilmek istenmeyen bölümlerin olması halinde, ön hazırlık bölümünde bu bölümlerin atlanması ve hikaye akışının ilgili bölüm çıkarıldıktan sonra nasıl bağlanacağı da belirlenebilir. Hikaye anlatma tekniklerinin en önemlilerinden biri olan karakter seslendirme biraz da yetenekle ilgili bir durum olsa da, yine ön hazırlık aşamasında bir tanım denemeler yapılabilir.

Hikaye anlatımı boyunca ses tonunun doğru şekilde ayarlanması da oldukça önemlidir. Akıcı bir ses tonunun kullanılmaması ve sesin hep aynı şiddette rutin bir tempoya sahip olması, dinleyenlerin belirli bir süre sonra hikayeye olan ilgisinin de dağılmasına neden olacaktır. Konunun akışına göre gerçekleşen olaylardaki heyecan, tutku, korku ya da öfke gibi hislerin ses tonuyla da desteklenmesi hikayenin çok daha fazla ilgi çekmesini sağlayacaktır. Bu aşamada kişinin hikayeyi anlatacağı grubun yaşını, kültürünü ve diğer özelliklerini düşünerek süre konusunda da belirli bir düzenleme yapması gerekebilir. Zira çocukların ilgisinin uzun süre boyunca belirli bir noktaya yönlendirilmesi zaten başlı başına zor bir işken, bir de hikaye anlatımının çok uzun sürmesi belirli bir aşamadan sonra çocukların dikkatinin dağılmasına ve hatta sıkılmasına da neden olabilir. Anlatım dilinin net, telaffuzun ise anlaşılır olması da oldukça önemlidir.