En çok tükettiğimiz çayın zararları nedir?

Sohbetin olmazsa olmazı, muhabbetlerin yakıtı çay, günde 4 bardaktan fazla tüketildiğinde zararlı bir içeceğe dönüşüyor. Hepimizin sadece kahvaltıda bu limiti kolayca açtığını söyleyebilirim. Türkiye çay üretim konusunda dünyanın lideri. Tüketimde de aynı liderlik çaykoltuğuna oturuyor. Milletimizin sudan sonra en fazla tükettiği çayın zararlarını insanımıza anlatmak veya anlatılan zararlardan kurtulmaları için çayı azaltmaları gerektiğini söylesek, bunu yapabilecekleri konusunda teminat veremezler.

Çayın şekerle beraber tüketilmesi zararlarını daha da arttırıyor. Özellikle su ihtiyacımızı çayla gidermemiz, bizim farkında olmadığımız zararlara muttali olmamamıza sebep oluyor. Özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi çay, besin değerleri bakımında yüksek olan öğünlerle beraber tüketildiğinde, besinlerden gerekli olan verimin alınamamasını sağlıyor. Bu da vücudun pek çok hastalığa kapılmasına vesile oluyor. Bu nedenle diyetisyen uzmanlar ve doktorlar, besinlerle beraber çay tüketilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Bunun yerine daha doğal sıvıların alınmasını öneriyorlar.

Çay, gündelik limitinin üzerinde sürekli tüketiliyorsa, sinir hastalığına ve ellerin titremesine sebep oluyor. Aynı zamanda idrar miktarında normalden fazla yoğunlaşma yaşanıyor. Bu üse asidinin vücutta azalımına, böbrek hastalığı olanlar ve kum dökenler için zararlı sonuçların doğmasına neden olmakta. Fazla çay tüketiminin romatizmal hastalığı olanlar için de zararları doktorlar tarafından anlatılmakta. Çayın tansiyonu yükseltici ve tetikleyici etkileri olduğundan kalp hastalığı olanlar için de tüketimi önerilmemekte. Çayın limitinden fazla tüketilmesi halinde her bardak için su da tüketilmesi gerekiyor. Bu sayede vücut değerlerinin dengelenmesi sağlanır. Yine de doktorların önerdiği çayı bir iki bardakla sınırlamak.

Çay günde iki bardak olacak şekilde tüketildiğinde yararlı bir besin öğesi oluyor. Bunlardan en önemlisi beyin hücrelerini koruması, kolestrolü düşürmesi, tarçınla beraber kullanıldığı takdirde ise, hazmı kolaylaştırması. Bunların yanında sindirim sistemini düzenleyici imkanlar sunması.