Emniyet kemerinin faydaları

Günümüzde karadan havaya tüm ulaşım araçlarında kullanılan emniyet kemerleri, kaza anında sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlamak için en çok kullanılan güvenlik önlemleridir. Son derece basit bir yapısı olmasına rağmen kaza anından oldukça yüksek bir verimlilikle çalışan emniyet kemeri, sürücünün hayatına mal olabilecek yaralanmaları önleyebilme yeteneğine sahiptir. Otomotiv sektörünün gelişimi ile birlikte 20. yüzyılın başında icat edilen emniyet kemeri, kısa süre içinde tüm otomobillerde kullanılan bir standart güvenlik önemli haline gelmiştir.

1903 yılında Gustave Liebau tarafından icat edilen emniyet kemerinin kaza anında sürücü ve yolcuları ciddi kazalardan koruduğunun anlaşılması üzerine, her üretici kendine ait bir emniyet kemeri dizaynı geliştirmeye başladı. 1950’lerden itibaren başta ABD olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde araç kullanmak için emniyet kemeri takmak mecburi bir şart haline geldi. Gelişen teknolojinin de yardımı ile araç üreticileri yeni modellerini çeşitli çarpışma testlerine sokmakta ve böylece emniyet kemerinin faydaları daha da iyi anlaşılmaktadır. Çoğu insan için saatte 80 kilometrelik bir hız araba yavaş olarak görülse de, yapılan araştırmalar bu hızla seyrederken sert bir duvara çarpan araçların maruz kaldığı etkilerin ne denli büyük olduğunun anlaşılmasını sağlamıştır.

Saatte 80 kilometrelik bir hızla seyreden bir aracın duvara çarpması, aracın “26 milisaniye” gibi insan tarafından algılanması dahi çok güç olan bir süre içinde kendi ağırlığının tam 30 katı kuvvete maruz kalmasına neden olabilmektedir. Emniyet kemerinin en büyük faydalarından biri bu kadar kısa bir süre içinde bu denli güçlü bir kuvvete maruz kalınması ile oluşabilecek fiziksel yaralanmaları önlemektir. Çünkü insan bedeni ne bu kadar kuvvetli bir şiddete karşı koyabilir ne de bu kadar kısa süre içinde gelişen bir olaya tepki vererek kendini koruyabilir. Emniyet kemerinin bağlanmaması halinde araç duvara çarptığı halde içindeki yolcular hala 80 kilometrelik hızla gitmeye devam edeceğinden, hayati öneme sahip yaralanmalar gelişebilmektedir.

Yalnızca 80 kilometre hızla giderken bir duvara çarpan araçta emniyet kemeri takmayan sürücü, çarpışmanın 68. milisaniyesinde yaklaşık olarak “9 tonluk bir kuvvetle” ön bölümdeki gösterge paneline çarpar. Araç tipine ve kişinin fiziksel özelliklerine göre değişmekle beraber emniyet kemeri takılmaması halinde kişinin maruz kalacağı kuvvet vücut ağırlığının tam 80 katına kadar çıkabilmektedir. İnsanların seyir halindeyken çok yavaş olarak nitelendirdiği 80 kilometrelik bir hızla dahi kaza anında bu kadar şiddetli bir kuvvete maruz kalınması, emniyet kemerinin ne kadar faydalı ve gerekli bir icat olduğunu da gözler önüne sermektedir.