Zencefilin faydaları

Sağlık alanında yapılan araştırmalar insan hayatı üzerinde son derece yararlı olsa da, hala doğal ürünlerden elde edilen birçok fayda teknolojik ürünler tarafından sağlanamamaktadır. Tüm dünya genelinde bitkisel ve organik ürünlere olan talep giderek artmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri olan zencefilin, özellikle çay biçiminde demlenerek içimi tercih edilmektedir.

Zencefilin faydaları

Özellikle kış aylarında havaların soğuması ile görülen birçok grip ve nezle hastalıklarından korunmak için tüketilen zencefil, tropik kökenli bir bitkidir. Çok hızlı bir şekilde gelişen bir bitki olan Zencefilin, kök kısımlarından faydalanılmaktadır.

– Balgam söktürücü etkisi ile öksürük şikayetlerinin azalmasını sağlar.

– İştah açıcı özelliği sayesinde yemek yeme iştahını arttırarak, vücudun ihtiyacı olan maddeleri alabilmesini sağlar.

– Vücut ısısını yükselterek terlemeye sebep olduğundan, hem kilo vermeyi kolaylaştırır hem de soğuk algınlığı geçiren kişilerin terleyerek rahatlamasına neden olur.

– İltihap önleyici etkisi olduğundan, kandaki mikropları temizleyerek birçok hastalığın oluşmasını engeller.

– Vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kanser gibi ciddi hastalıklardan korunma sağlar.

– Damarların genişlemesini sağlayarak, damar tıkanıklıklarını ve romatizmal ağrıları engelleyici etkisi bulunmaktadır.

– Çocuklarda sıkça görülen ve çok ciddi sonuçlar doğurabilen ishalin kesilmesini sağlar.

– Eklem ağrılarını ve kas ağrılarını hafifletici etkisi vardır.

Zencefil kullanımı

Zencefil genellikle kökü kurutulduktan sonra bir baharat olarak kullanılsa da, yaş olarak tüketildiğinde de insan vücudu için oldukça yararlı bir bitkidir. Ayrıca ezilerek yağı çıkartılan Zencefil yağı, eklem ağrılarını azaltmak için deriye sürülebilinir. Toplum arasında en yaygın kullanım biçimi olan Zencefil çayının, özellikle kışın sık rastlanılan soğuk algınlığını iyileştirici etkisi vardır. Kökleri 1 cm’lik dilimler halinde kesildikten sonra kaynar suyun içerisinde 7-8 dakika demlenmeye bırakılan Zencefil, sıcak olarak içilmelidir.

Yapısı gereği acı bir baharatı olan Zencefili çay olarak tüketirken, bir çay kaşığı bal ile karıştırabilirsiniz. Böylece hem şifası daha da artacak hem de acı tadı nispeten geçecektir. Ayrıca çok hızlı bir biçimde yetişen Zencefil bitkisini, evinizde kendiniz de yetiştirebilirsiniz. 1 ay içerisinde kökleri kullanılabilecek kadar gelişen Zencefil, dilediğinizde taze olarak tüketmenizi sağlayacaktır. Topraktan çıkarttıktan sonra dilediğiniz kadar kökü kesin ve tekrar toprağa dikin. Zencefil birkaç  hafta içerinde köklerinin tekrar geliştirecektir.