WiFi teknolojisi

Bilgisayarlardan oyun konsollarına, akıllı telefonlardan dijital müzik çalarlara kadar hayatımızın her alanında kullandığımı WiFi, internete erişim sağlamamıza yarayan bir çeşit kablosuz bağlantı alanıdır. Açılımı “Wireless Fidelity” olan WiFi; IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n gibi uluslararası standartlarda kullanım imkanı sağlayan uyumluluk protokollerine sahiptir. Yeni nesil mobil cihazların tamamıyla yakınlarda bulunan kablosuz iletişim noktalarına bağlanarak, WiFi teknolojisi üzerinden internete bağlanmak ve yerel ağlarlarla farklı kullanıcılara ulaşmak mümkündür.

IEEE 802.11 protokolü üzerinden yerel ağlara bağlanma imkanı sayesinde tüm mobil cihazlarla internet kullanımı mümkün olduğu gibi, evlerinde çeşitli internet servis sağlayıcılarının hizmetini kullananlar da kendi kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak bu WiFi bağlantılarından faydalanabilir. Evinde herhangi bir internet servis sağlayıcısının müşterisi olarak DSL hizmetinden yararlanan bir abone, WiFi bağlantı alanlarında laptopu üzerinden kendi bilgilerini kullanarak da tıpkı evindeki gibi internet bağlantısı kullanabilmektedir.

2,4 Ghz ya da 5 Ghz radyo frekansında kullanılan WiFi, kullanılan cihazın da desteklediği bağlantı türüne göre değişen aralıklarda internet hizmetinden yararlanma imkanı sunar. CSMA/CA protokolü ile gönderilen verilerin radyo frekansı ile iletilmesi esnasında zarar görmesi engellendiği gibi ayrıca WEP, WPA ve WPA2 gibi şifreleme yöntemleri de kullanılabilir. Günümüzde birçok kullanıcı WiFi bağlantısı kullanırken bu tür şifreleme yöntemleri kullansa da, şifrelenmiş paketleri belirli aralıklarla toplayan çeşitli yazılımlar sayesinde bu şifrelerin çözülmesi mümkündür. Bu nedenle WiFi kullanırken en güvenilir şifreleme, VPN gibi görünmektedir.

WiFi kullanımının bu kadar yaygın olmasındaki en büyük nedenlerden biri de, kullanılan frekansların herhangi bir lisans gerektirmemesidir. Şüphesiz kabloların ortadan kalması başlı başına WiFi kullanımının en büyük nedeni olsa da, kullanılan frekansın ortak kullanılan radyo frekansı gibi lisans gerektirmeyen aralıklar da olması da dünya çapında WiFi’nin bu kadar rağbet görmesini sağlamıştır. Diğer kablosuz bağlantı türleri ile kıyaslandığında WiFi hem çok daha ucuz maliyetli hem de çok daha kolay kullanılabilir bir bağlantı türüdür.

WiFi bağlantısı teorik olarak 300 mbit hızında olsa da, mekandaki farklı unsurlar ve en başta duvarlar nedeniyle bu bağlantı hızı bazen 9 mbit’e kadar düşebilmekte ve bağlantının kopmasını sağlayabilmektedir. Yine teorik olarak WiFi bağlantı noktasının 1,5 kilometre uzağındaki bir kişi dahi internete girebilirken, günlük hayattaki farklı çevresel faktörler nedeniyle bu mesafe 300 metrenin ötesine geçememektedir.