Vücut geliştirmede beslenme

vücut geliştirmede beslenmeKas oranını arttırarak ya da vücudun yağ oranını azaltarak daha estetik görünen bir vücuda kavuşmak için yapılan tüm çalışmalar vücut geliştirme olarak kabul edilebilir. Vücut geliştirme dendiğinde pek çok insanın aklına birçok hormon takviyesi almak ve içerisinde sentetik kimyasallar barındıran tozlarla beslenmek gelse de, aslında gerçek manada sağlıklı bir şekilde vücut geliştirmeyle uğraşmak için bunun tam aksinin yapılması yani organik yollu beslenmenin tercih edilmesi gerekir. Vücut geliştirmenin temel mantığı daha estetik görünen bir vücuda sahip olmak gibi görünse de, aslında temel amaç daha sağlıklı bir bedene sahip olmaktır. Vücut geliştirmeyle uğraşanların bedeni “daha sağlıklı olduğu için” daha estetik bir görünüme sahiptir. Bu nedenle bedene zarar veren takviyelerin kullanılması bu durumun tersine dönmesine neden olarak vücudun zarar görmesine sebep olur ki, bu da uzun vadede estetik görünümün de ortadan kaybolması demektir.

Kişinin beden performansını arttıran ve aynı zamanda göze hoş gelecek bir vücuda sahip olmasını sağlayan tüm çalışmalar vücut geliştirmedir. Vücut geliştirmeden bu şekilde “çalışmalar” olarak çoğul olarak bahsedilir çünkü bedenin fiziksel performansının artması için sadece egzersiz yapmak ya da ağırlık kaldırmak yeterli değildir. Bu egzersiz programıyla birlikte mutlaka beslenme programının da değiştirilmesi gerekir ki ancak bu şekilde gerçek anlamda bedenin daha sağlıklı hale gelmesi sağlanabilsin. Vücut geliştirmeye başlayan herkesin, sağlığını korumak için eşzamanlı olarak günlük karbonhidrat, yağ ve protein tüketimine dikkat etmeye başlaması gerekir.

Vücut geliştirmeyle uğraşmaya başlayan kişiler için önemli olan; egzersiz öncesinde karbonhidrat ağırlıklı beslenmek ve egzersiz sonrasında da yeterli miktarda protein almaktır. Egzersiz öncesinde alınan karbonhidrat antrenman yaparken bedenin ihtiyaç duyacağı enerjinin ideal şekilde karşılanmasını sağlayarak, vücut geliştirme antrenmanlarının çok daha verimli yani performans kaybı yaşanmadan geçmesini sağlayacaktır. Egzersiz esnasında vücudun birçok farklı kas grubu yoğun bir şekilde çalıştığından vücuda ihtiyaç duyduğu protein sağlanmalıdır. Bunun için basit bir şekilde kilo başına 1,5 gram protein hesabından yararlanabilir. Zira kişinin beden ağırlığının her bir kilosu için 1,5 gram protein alması tavsiye edilir. Bu da 80 kilo olan bireyin günlük olarak 120 gram protein alması manasına gelir.

Günlük alınması gereken protein miktarı kişinin metabolizmasına, antrenman programına, kalıtsal özelliklerine ve yaşam alışkanlıklarına göre değişebilir. Bu nedenle kilo başına 1,5 gram protein hesabının herkes için geçerli olmaması söz konusudur. Vücut geliştirmede beslenme hakkında bilgi arayanların internetti sadece fikir edinmek için kullanması ve gerçek anlamda bilgi almak için de muhakkak uzman bir doktora danışması en doğru hareket olacaktır.