Uyku kaçıran yiyecekler ve içecekler

kahveBeden kadar zihnin de dinlenmesi için her insanın düzenli bir uyuma alışkanlığına sahip olması gerekir. Pek çok insan tüm insanları genelleyecek bir biçimde insanların kaç saat uyuması gerektiğine yönelik kesin tanımlamalar olduğunu düşünse de, aslında herkes için geçerli olacak bir uyku süresi belirlenmesi söz konusu değildir. Uyku süresi kişiden kişiye değişmesine karşın değişmeyen, her insanın sağlıklı bir yaşam için düzenli şekilde uyuması gerektiğidir. Bu doğrultuda pek çok farklı yöntem deneyen ve yine de uykusu gelmediği için sorun yaşayanlar için yapılan araştırmalar, bazı yiyecek ve içeceklerin uyku alışkanlıklarını etkileyebildiğini ortaya çıkartmıştır. Gece yatağa uzandıktan sonra uzun süre boyunca uykuya dalamamaktan şikayet edenlerin ilk önce “yatmadan önce yediklerine ve içtiklerine” dikkat etmesi gerekir. Yemeklere lezzet vermesi için kullanılan ve birçok insanın neredeyse her gün tükettiği bazı baharatlar dahi uykuya dalış süresini etkileyebilir. Uykusunun kaçmasını isteyen herkes için anahtar kelime ise “kafeindir”.

  • Başta yeşil çay olmak üzere birçok bitki çayının uykuya dalmayı kolaylaştırdığına yönelik araştırmalar mevcuttur. Bedenin rahatlamasına yardımcı olan bu tür bitki çayları uykunun gelmesine neden olabileceğinden uykusunun kaçmasını isteyen kişilerin geç saatlerde bitki çaylarından uzak durması yararlı olabilir.
  • Sarımsağın ne kadar şifalı olduğunu saymaya dahi gerek olmasa da, geç saatlerde yenen yemeklerle birlikte tüketilen çiğ ve fazla miktardaki sarımsağın mide yanması ile bağırsak sorunlarına sebep olarak uykuya dalmayı güçleştirmesi söz konusu olabilir.
  • Karnabahar ve yakın akrabası brokoli yoğun miktarda gaz yapan yiyecekler olduğundan, uyku problemi yaşayanların akşam saatlerinde bu iki sebzeden uzak durmasında yarar var. Brüksel lahanası ve herkesin bildiği üzere fasulye de gaz yapan sebzeler arasındadır.
  • Kahve, kola ve çay gibi içeceklerin gün içerisinde aşırı miktarda tüketimi dahi gece saatlerinde uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Zira kafein kişiye göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 12 saat vücutta kalabilmektedir. Bu sebeple saatler öncesinde içilen birkaç fincan kahve dahi gece saatlerinde yatakta dönülmesine sebep olabilir. Aşırı miktarda kahve ve kola tüketimi ile bu etkinin derecesi de artabilir.
  • Mutluluk dendiğimi akla gelen tatlıların başında yer alan çikolatanın da fazla tüketilmesi uyku düzensizliklerine sebep olabilir. Zira çikolata da vücuda kafein girmesine sebep olabilir ve bu kafein gece saatlerinde uykuya dalışı zorlaştırabilir.
  • Mümkün olduğunca akşam yemeklerinde baharatlı besinlerden uzak durulması da uyku sorunu yaşayanlar için verilen tavsiyeler arasında yer almaktadır.
  • Tüm bunların dışında nöroloji alanında uzmanlaşan bilim adamlarının uyku sorunları üzerine çok kapsamlı araştırmalar yaptığı ve problemin birçok farklı nedenden kaynaklanabilmesinin söz konusu olduğu da unutulmamalıdır. Bilgi almak için dahi olsa uzman bir doktora danışmak en doğrusu olacaktır.