USB ve harddiskten veri kurtarma

Dijital ortamda saklanan veriler silinse dahi geri getirebilir ancak bu aşamada datanın Windows ortamında silinmesi ile bilgisayarın harddiskine format atılması arasında fark olduğu unutulmamalıdır. Her bilgisayar dijital ortam verilerini harddiskte tutar ama burada da dikkat edilmesi gereken, verinin tutulduğu harddisk bölümü ile “indekslendiği” bölümün birbirinden farklı olduğudur. Verinin indekslenmesi demek, ilgili dijital datanın “harddisk üzerinde nerede tutulduğunun” gösterilmesi manasına gelmektedir. Referans ya da bir data konumlama haritası olarak tanımlanabilen data indeksleri, veri silindiğinde silinen bölümlerdir.

İşletim sistemi olarak Windows kullanan bir kullanıcı bilgisayarındaki herhangi bir veriyi sildiğinde, aslında yukarıda tanımı yapılan data indeksini silmiş olur. Windows silme işleminin ardından her ne kadar ilgili alanın “boş” olduğunu gösterse de, aslında veri harddiskte tutulmaya devam ediyor ancak yalnızca data indeksi silindiği için görüntülenemiyor demektir. İnternetteki arama motorlarına sıkça aratılan “veri kurtarma programları” da bilgisayarın harddiskindeki “zaten mevcut olan” verileri tarayarak, data indekslerin konuma göre yeniden oluşturulmasını sağlamaktadır. Bir başka değişle fiziksel anlamda harddisk üzerinde bulunmayan veri “irrasyonel” bir biçimde yoktan var edilmemekte, zaten var olan ancak data indeksi bulunmayan bir bilginin yeri belirlenmektedir.

Yazının girişinde bahsedilen ve farklı kavramlar olduğu vurgulanan silme ve formatlama işlemleri, dijital ortam verilerinin kurtarılıp kurtarılamayacağını belirleme özelliği olan unsurlardır. Ayrıca bir datanın silinmesi ile data indeksinin kaldırılması, silinen datanın bulunduğu alanın “yeni bir kayıt için müsait hale gelmiş” demektir. Yani şayet silme işleminin ardından bu datanın bulunduğu alana “yeni bir veri kayıt edilmiş ise”, bu durumda veri kurtarma programları kullanmak herhangi bir işe yaramayacaktır. Ayrıca harddiskin fiziksel manada zarar görmesi de, verinin kurtarılmasını ciddi derece zorlaştıran unsurlardandır. Fiziksel açıdan zarar görmüş bir harddiskten veri kurtarmanın imkansız olduğu söylenemese de, bu iş için uzmanlaşmış ve gerekli teknik donanıma sahip kişiler tarafından veri kurtarma “girişiminde” bulunabileceği de bir gerçektir.

Harddiskin fiziksel zarar görmesi halinde dahi veri kurtarma mümkün olsa da, yalnızca bu işi yapan ve yaptığı iş içinde gerçek anlamda hatırı sayılır bir ücret talep eden firmalar bulunmaktadır. Harddisk ile USB belleklerin dijital veri kaybetme prensipleri birbirine benzerse de, aslında mekanik parçalar yani fiziksel özellikler açısından fark vardır. Zira USB bellekler veriyi dijital olarak yazan ve okuyan cihazlardır. USB bellekten verilerin tamamının kurtarılması, bellek üzerine yazılan verilerin oranına ve kullanılan yazılımın işlevselliğine bağlı olarak değişmektedir.