Üniversite tercih rehberi

Sınavlara hazırlanarak başarılı bir sonuç almak, doğru tercih yapmadıktan sonra hiçbir işe yaramaz. Tercih aşamasında öğrencinin üniversite sınavında ne kadar başarılı olduğunun, her gün düzenli olarak kaç saat çalıştığının ya da ne kadar başarılı bir öğrenci olduğunu herhangi bir değeri yoktur. Oldukça iyi bir puan alınmasına rağmen doğru bir tercih mantığı kullanılmadığı sürece, öğrencinin istediği üniversitenin ilgili bölümünü kazanması mümkün değildir.

Doğru tercih yapmak ne kadar önemli?

Üniversite tercihinizi sadece herhangi bir okula girmek yani bir başka değişle “bir okula gireyim de neresi olduğu önemli değil” şeklinde bir düşünce yapısı ile yapıyorsanız, ömrünüz boyunca sevmediğiniz bir işte çalışarak mutsuz bir hayat yaşama adayısınız demektir. Doğru tercih yapamamak yıllar boyunca hiçbir ilginizin olmadığı derslere girmek, çalışsanız dahi başarılı olamayacağınız dersleri defalarca almak ve zar zor olsa da üniversiteyi bitirince kariyerinizin ilgi dahi duymadığınız bir alanda gelişmek zorunda olması anlamına gelebilir. İş hayatında başarılı olmak ile bitirilen bölüm arasındaki bağlantı, başka herhangi bir konuyla olmadığı kadar önemlidir. Zira sevmeden okuduğunuz bir mühendislik bölümünü bitirdiğinizde, yapacağınız meslek de mühendislik olacaktır ve sevmeden okuduğunuz derslerdeki konular bir nevi hayatınızın odak noktası olacaktır.

Tercihimi neye göre yapmalıyım?

Üniversiteye ya da bölüme göre tercih yapmak arasındaki ikilem, birçok üniversite öğrencisi adayında görülür. Üniversite tercihlerinde yazdığınız bölümün üst ya da alt sırada olması, o bölüme girme şansınızı “etkilemez”. Her öğrencinin tercihi kendisini bağlayan bir konudur. Sizin 1. sırada yazdığınız bir bölüm, girme şansınızın en yüksek olduğu okul değildir. Tam aksine sizin en çok girmek istediğiniz okul anlamına gelmektedir. Tercihlerde göz önüne alınacak tek konu “aldığınız puandır”. Sizden daha fazla puan alan birisinin son tercihi olan bölüme, siz 1. tercihiniz olmasına rağmen daha az puan aldığınız için giremeyebilirsiniz. Bu aşamada tercih sıralamasının bölüm kazanma ile herhangi bir ilgisi olmadığını anlamanız gerekir. Sizin öncelikli tercihiniz; hangi bölümde daha fazla okumak istediğiniz ile ilgilidir. Yalnızca tek bir bölüme ilgi duyuyorsanız, o zaman da 2. öncelik olarak üniversiteleri göz önüne almalısınız. Aynı bölümün olduğu üniversitelerden hangisinde daha çok okumak istiyorsanız, o üniversitenin ilgili bölümünü 1. sıraya yazın.