Tükenmişlik sendromu nedir? Nasıl kurtulabilirsiniz?

Modern hayatın kaçınılmaz bir sonucu olarak mutlu gibi gözüken mutsuz insanlar var ortada. En son yapılan araştırmaya göre ülkemizde de psikolojik sorunlar yaşayan insanların sayısı 2012 senesine göre, 2013 yılında artmış. Bu artışın 2014 senesinde de tukenmislik-sendromu-nasil-tedavi-edilir-meryem-uzerli-hastaligi-_644080_340_226ilerleyerek devam edebileceği söyleniyor. Tüm bu bunalımların sebebi olarak insanlardan beklenen makineleşme gösteriliyor. Evet, işlerinizdeki sorunlar, sizden beklenenler, tükenmişlik sendromu yaşamanızın en büyük sebeplerinden birisi. Çalışmayan birisinde de bu sendromun görüleceğini söyleyebiliriz. Sürekli çalışamamanın verdiği boşluk ve ne yapacağım düşüncesi, insanı strese dolayısıyla da tükenmişliğe doğru götürebiliyor.

Kadınlarda daha fazla…

Tükenmişlik durumu kadınlarda daha fazla. Bunun sebebi iş yerleri ve evdeki işler arasında kadınların sıkışıp kalmaları. Bu durum kendilerinde yorgunluk, bezgilik meydana getiriyor. İş yerinde aynı işle defalarca meşgul olan kadınların evlerine geldikleri zamanda kendilerine vakit ayıramaması, sendroma yakalanmalarına sebep oluyor. Tükenmişlik sendromu sürekli aynı işi yapanlar, mekan, çalışma saati ve şekli değişmeyen insanlarda daha fazla görülüyor. Mükemmeliyetçi insanlarda işlerinin ayrıntılarına çok fazla takıldıklarından strese girmeleri söz konusu olabiliyor.

Tükenmiş sendromu sonucunda kişi artık yorgunluk, uykusuzluk, aşırı stres, hayattan bıkma, işe aldırmama durumuna geliyor. Yaşam enerjisi tükeniyor. Bu durumdan kurtulmak için uzmanların insanların kendilerine gün içerisinde zaman ayırmaları gerektiğini söylüyor. Kendinizi terk edip, her şeyinize işe odaklanmak sonucunda beden ve beyin yorgun düşüyor. Motivasyon yerlerde sürünüyor. Ama kişiler yinede çalışmakta ısrar ediyor. Bunun sonucu tükenmişlik sendromuna yakalanmak. Doğru bir çalışma takviminin uygulanması gerekir. Yoğun işleriniz arasından sıyrılarak hafta sonlarında kendinize zaman ayırmanızda fayda var. Bu şekilde hem motivasyonu sağlamış olursunuz, hem de beyninizin ve vücudunuzun dinlenmesini sağlarsınız. Ara vermeden çalışmak, bir başarı getirmez. İşlerin daha da berbat olmasını sağlar. Bunu asla unutmayın.