Tırnak hastalıkları

Özellikle kadınlar için güzelliği tamamlayan bir unsur olan tırnaklar, bakterilerin üremesi için çok elverişli bir yer olduğundan temiz tutulmalıdır. Birçok hastalığın taşınmasını sağlayan tırnakların hijyenik olması, bu hastalıklardan korunmak için alınacak en güvenli önlemdir.

Tırnak kırılması: Eğer tırnaklarınız hiç uzamadan, çok kısa iken bile kırılıyorsa bir sorun var demektir. İnsanların çoğu tırnaklarını yanlış aletler kullanarak kestiği için tırnaklarının kırılmasına sebep olurlar. Yanlış yapılan uygulamalardan bir diğeri ise sert metal törpüler kullanmaktır. Tırnaklarınızın kırılmasını önlemek için kağıt törpü kullanın. (bkz. tırnak kırılmasının nedenleri)

Sedef Hastalığı: Eğer tırnaklarınızın yerinden kalkıyorsa dikkat etmeniz gereken birkaç konu var demektir. Sedef hastalığı tırnakların deri ile bağlantısını keserek, kalkmalarına neden olabilir. Sedef ciddi bir hastalık olduğundan vakit kaybetmeden doktora giderek, uygun ilacı kullanmaya başlamalısınız.

Tırnak mantarı: Tırnak kalkmalarına neden olan bir diğer rahatsızlık ise mantar oluşumudur. Tırnak altında kolayca üreyebilen mantarlardan kurtulmak için ellerinizi ıslak tutmamaya çalışmalısınız. Kuru ortamda uzun süre yaşayamayacak olan mantarlardan kurtularak, tırnaklarınızın eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Eğer şikayetiniz devam ediyorsa, uzman bir doktora giderek ilaç kullanmaya başlamalısınız. (Ayrıntılı bilgi: tırnak mantarı)

Tırnak şekil bozukluğu: Tırnak şekillerinin bozuklukları da hem estetik hem de ilerleyen aşamalarda görülebilecek sorunlar açısından oldukça önemlidir. Çoğu insan bilmese de, sürekli oje sürmek tırnakların yapısını bozan bir alışkanlıktır. Tırnaklarınızın da yaşayan bir parçanız olduğunu unutmayın. Uzun süre ojeli kalan tırnaklar yeterince beslenemediği için yapılarında bozulmalar görülebilir.

Tırnaklar üzerinde görülen beyaz lekeler ile yaşamaya alışmış olabilirsiniz. Ancak bu lekelerin olduğu bölgelerde tırnağın direnci kırılır ve şekil bozukluklarına neden olur. Tırnaklarda görülen bu beyaz lekeler, vücutta salgılanması gereken hormon miktarında eksiklik olduğunun işaretidir. Bu durumda doktora başvurarak, hormon tedavisine başlamanızda oldukça büyük fayda vardır.