Tercihte dikkat edilmesi gerekenler

tercihte dikkat edilmesi gerekenlerÜniversitenin kapılarını aralayan gençlerin uzun süren stresli çalışma temposu sıvana girmekle bitmemekte, tercih konusunda binlerce farklı seçenekler karşılaşılması neticesinden pek çok üniversite adayı daha da stresli bir sürece girmektedir. Tercihte dikkat edilmesi gerekenler konusunda kapsamlı bir araştırma içine girilse de, aslında doğru bir tercih listesi oluşturmak için bir takım temel unsurları göz önüne almak ve bugünden ziyade yarını düşünmek yeterli olacaktır. Bu doğrultuda tercihin ilk ve en önemli adımı, üniversite ile bölüm arasında tercih yapmaktır. Bu tercihin manası; adayın eğitim alacağı üniversitenin adının prestijinden mi faydalanmak istediğine yoksa almak istediği eğimi veren bir bölüme mi girmek istediğine karar vermesidir. Eğitim sonrası asıl stres “iş bulma sürecinde” başladığından, bazı adayların belirli bir bölüm tercihi bulunmaz ve bu adaylar için asıl önemli olan mezun olacağı üniversitenin adıdır. Sadece üniversite eğitimi almak isteyen ve mezun olacağı üniversitenin etiketine de önem vermeyen adaylar için tercih yapmak bir sorun olmazken, hayat boyu CV sayfalarında kişiyle birlikte yaşayacak olan üniversitenin adına önem verenlerin tercih kriterlerini de bu doğrultuda belirlemesi gerekir.

Bazı adaylar ise yetenekli ve ilgili olduğu alanları yaklaşık dahi olsa bildiğinden, üniversitede kendini geliştirebileceğinden emin olur ve bu aday tipleri için mezun olunan okulun adı fark etmez. Mezun olacağı okulun adından ziyade gireceği bölümün niteliklerine önem veren adayların kendini okul yıllarında geliştirmesi ve yeteneklerini de mesleki bir avantaja dönüştürmesi halinde iş hayatında zorlanmadan iş bulması ve bu bağlamda mezun olunan okulun adının bir öneminin kalmaması mümkündür. Tercihte dikkat edilmesi gerekenlere ÖSYM tarafından sürekli değiştirilen ve takip edilmesi dahi zor olan sistemlerin karmaşık detayları olarak algılamaktansa, tercih listesi oluşturmanın mantığını kavramak çok daha fazla yarar sağlayabilir. Zira puanların üzerinde ya da altın bölümlerin; üst ya da alt sıraya yazılması değil, adayın gelecekte iş hayatında kendisine avantaj sağlayacak kararı alması doğru tercih yapılmasını sağlar.

Teknik anlamda ÖSYM’de tarafından belirlenen ince detayların zaten okul ya da dershanelerdeki rehberlik hizmeti veren danışmanlardan öğrenilmesi her zaman mümkündür. Bu nedenle üniversite ve bölüm tercihi gibi kişinin hayatının geri kalanını etkileyecek kadar önemli bir kararı rasyonel bir tutum takınarak alması gerekir. Üniversite tercihi arifesinde olan gençlerin “taktik” olarak nitelendirdiği puana göre sürpriz tercih listeleri hazırlamak kişiye iş arama sürecinde avantaj sağlamayacağından, adayın mezuniyet sonrasında iş hayatında en fazla başarı şansına sahip olacağı karar alması gerekir.