Tarçının faydaları

Halk arasında daha ziyade tatlıları süslemek için kullanılan tarçın, aslında insan sağlığına çok yararlı doğal bir maddedir. Ağacın kabuklarının soyularak, rulo haline getirilmesi ve daha sonrasında kurutulması ile elde edilen tarçın, toz veya çubuk halinde kullanılmaktadır. Ana vatanı Güney Amerika ve Aysa Kıtası olan tarçın, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana yaygın olarak kullanılmaktadır.

Tarçının kullanımı

Tat veya koku vermek için tatlılara ve içeceklere konulan tarçın, çay gibi demlenerek de tüketilebilinir. Tarçın sahip olduğu tüm özellikleri içerdiği yağdan aldığından, dövülerek toz haline getirilmesi tavsiye edilmez. Tarçın yağı çok uçucu bir madde olduğundan, dövüldüğü zaman hızlı bir biçimde havaya karışarak tarçın tozunun faydasını kaybetmesine neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunda tarçını rulo şeklinde almak ve kullanılmak istendiği zaman parçalayarak tüketmek gerekir. Kabuk halde alınan tarçını hava almayan cam kavanozlarda saklayarak, içerdiği yağı kaybetmemesi sağlanmalıdır. Bu şekilde kullanılmak istendiğinde, içeriğinden herhangi bir şey kaybetmeden tüketilebilinir.

Kış aylarında görülen öksürük, grip ve nezle gibi hastalıkların iyileşmesinde kullanılan tarçın, limon ya da bal ile karıştırılarak yenebilir. Böylece tarçının içerdiği yağ ağıza yapışarak, daha uzun süre boğazda kalması sağlanmış olur. Süt içerisindeki zararlı bakterileri öldürdüğü için, neredeyse tüm sütlü tatlılarda kullanılabilir. Ayrıca parfüm üretiminde de kullanılan tarçın, daha pek çok alanda insanlara fayda sağlamak için kullanılmaktadır.

Tarçının faydaları

– İştahsızlık problemlerini önleyerek, kilo kaybı yaşayan ve dengesiz beslenme yüzünden sağlıksız olan insanların tedavisinde kullanılır.

– Damar tıkanıklığına bağlı el titremelerini engeller. Damar açıcı özelliği bulunduğundan, el ve ayak uyuşmalarına da iyi gelmektedir.

– İltihapların iyileşmesini hızlandırdığından, vücudun dışında ve içinde oluşan yaraların tedavisinde kullanılır.

– Bağırsak sorunlarında hazmı kolaylaştırır ve bağırsak kurtlarının vücuttan atılmasına yardımcı olur.

– Kış aylarında sıkça yakalanılan öksürüğü keserek, gırtlağın tahriş olmasını engeller.

– İshal hastalığında vücudun su emilimini arttırarak, hastanın daha çabuk iyileşmesini sağlar.

– Vücut direncini arttırarak, nezle ve gribe yakalanma ihtimalini azaltır.

– Şeker hastalarının kan değerlerini düzenleyerek, kan şekerinin tehlikeli seviyelere çıkmasını engeller.

– Kadınlarda adet dönemi başlangıcında görülen, karın şişliğinin inmesini sağlar.