Sofra düzeni nasıl olmalı?

Özel yemeklerde çoğu ev sahibinin gözden kaçırdığı noktalardan biri olan sofra düzeni, toplumumuzda yalnızca “çatal bıçak düzeni” olarak algılanmaktadır. Oysa sofra düzeni yemek takımlarından sofra örtüsüne, masa dekorasyonundan sandalye ve oturma düzenine oldukça geniş bir konuyu kapsamaktadır. Sofra düzeniyle ilgili dünya genelinde restorant ve otellerde uygulanan bir uluslararası standart olduğundan, bu kurallara uyulması gerekir.

Çatal Bıçak Düzeni

Halkımız arasında çatal bıçak düzeni olarak bilinen yemek takımı düzeni, yemek takımına ait tüm parçaların doğru şekilde düzenlenmesini sağlar. Yalnızca çatal bıçakların değil salata tabağı, çorba kasesi, sosluklar, ekmeklik, meze tabağı gibi birçok farklı parçanın düzenli bir şekilde yerleştirilmesini kapsamaktadır. Çatal bıçak düzeninde servis tabağının sağ, sol ve üst kısmı kullanılır. Buna göre sağ tarafta en dıştan sırasıyla; çorba kaşığı, salata bıçağı, ana yemek bıçağı şeklinde dizilmelidir. Tabağın sol dıştan sırasıyla; salata çatalı ve ana yemek çatalı yer almaktadır. Yemek tabağının üst kısmında tabağın birkaç santim ilerisindeyse, uçları sağ tarafı gösterecek şekilde tatlı çatalı ve çatalın üstünde ters yöne bakacak şekilde tatlı kaşığı bulunmalıdır.

Bardak düzeni

Birkaç ülkede farklı uygulamalar olmasına rağmen dünya genelinde uygulanan standart, yemek masasında yer alan bardakların servis tabağının sağ üst tarafında bulunmasını gerektirir. İçki kadehlerinin dizilişi de belirli bir kural dahilinde yapıldığından, en sağda beyaz şarap kadehi ve onun tam arkasında kırmızı şarap kadehi yer almalıdır. Şarap kadehlerinin hemen birkaç santim soluna da, su bardağı yerleştirilmelidir. Masaya iki farklı şarap kadehi konmasının amacı, kırmızı ya da beyaz şarap tercihinin misafire bırakılmasından kaynaklanır. Misafir hangi şarabı içmek isterse, o şarabın kadehinin masada hazır olması gerekir.

Yemek tabağı düzeni

Yemek tabaklarının sofraya yerleştirilmesi, hazırlanan menüye göre değişiklik göstermektedir. Yemekte başlangıçtan tatlıya kadar uzanan çeşitlerin sırasına göre, bu yemeklerin yenileceği tabakların da iç içe geçmiş şekilde yerleştirilmesi gerekir. Genel olarak en üstte çorba kasesi, bir altında ara sıcak tabağı ve en altta da ana yemek tabağı şeklinde bir düzenleme yapılır. Yemek sonunda verilecek tatlı için sofraya tabak konmaz ve tatlı tabağı ile birlikte servis edilir.

Peçete düzeni

Ülkemizde özel ve resmi davetlerde sıkça yapılan hatalardan biri de, kağıt peçete seçimleridir. Önemli yemeklerde muhakkak kumaş peçete kullanılması gerekir ve seçilen peçetenin masanın genel renk kontrastına uygun bir renge sahip olmasına özen gösterilir. Peçete katlamayla ilgili görsel çalışmalar uygulanmasına rağmen uluslararası kabul gören peçete yerleşimi, çatalların sol taraında ve ikiye katlanmış şekildedir. Ayrıca arzu edilirse servis tabaklarının kaymaması ve ses çıkartmaması için tabakların arasına kumaş ayraçlar da konabilir.