Siroz hastalığı

sirozSiroz, Karaciğer hücrelerinin yerine skar denilen hücrelerin oluştuğu durumun adıdır. Skar denilen dokunun, karaciğer hücrelerini yok edip yerine geçmesiyle karaciğer tüm fonksiyonlarını yitirmeye başlar. Siroz hastalığı ilerlemiş insanlar hayatlarını devam ettirebilmeleri için, karaciğer nakli gerekmektedir. Karaciğerin işlevlerini yerine getiren kısmı yeni skar dokularının büyümesi ile, karaciğer iltihabı oluşur. Siroz Amerika Birleşik Devletlerinde insanların hayatlarını kaybettikleri sekizinci hastalıktır. Siroz yüzünden her yıl otuz bin insan hayatını kaybetmektedir.

Siroza neden olan en sık nedenler aşırı alkol tüketimi ve Hepatit C virüsü olan insanlarda görülmektedir.

On yıl veya daha fazla aşırı alkol tüketen insanlarda çok sık görülme olasılığı çok fazladır. Fakat sosyal içicilerde de görülme ihtimali vardır. Hepatit C hastalığında her beş kişiden biri siroza yakalanmaktadır. Karaciğerdeki hasar arttıkça kan dolaşımını temizlememeye başlar.

Sirozun belirtileri;

– halsizlik
– iştah kaybı
– bulantı ve kusma
– güçsüzlük
– kilo kaybı
– bacaklarda ve karında sıvı birikimi
– artmış kanama ve çürükler
– sarılık, deride ve gözlerde sararma
– kaşıntı

Sirozdan korunmak için yapılacak en önemli şey, aşırı alkol tüketiminden uzak durmaktır. Şayet ailede karaciğerle ilgili bir rahatsızlığı olan varsa, alkolden tamamen uzak durulması gerekmektedir.

Hepatit hastalığından korunmak için, uyuşturucu kullanımından uzak durulmalı ve dövme veya kalıcı makyaj yapılacağı zaman, kullanılan malzemelerin sadece sizde kullanıldığı ve iğnelerin sizin yanınızda çıkarılması çok önemlidir. Kan alacağınız zaman, dikkatli olmalısınızdır.