Şeker hastalığı tedavisi

Şeker hastalığı (diyabet) en yalın anlatımla; vücudun kandaki şekeri işleyememesi neticesinde, kanda bulunan şeker miktarının yükselmesidir. İnsan vücudu ihtiyacı olan enerjisi karşılamak için, tüketilen gıdalardan elde edilen şekeri kullanır. Besinlerin sindirilmesi ile kana karışan bu şeker, pankreasın ürettiği insülin salgısı sayesinde hücrelerin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Şeker hastalarının pankreasları insülin salgısını yeterli miktarda üretmediğinden, vücut ihtiyacı olan şekeri kandan alamaz ve kandaki şeker seviyesinin yükselmesine neden olur.

Şeker hastalığı tedavisi öncelikle hastalığın tipine göre belirlenmektedir. Şeker hastalığı; tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olarak ikiye ayrılmaktadır ve her iki tipinde nedeni değişik olduğundan, tedavisi de birbirinden farklıdır. Tip 1 diyabet genellikle genç yaştaki insanlarda görülür ve pankreas hasarı neticesinde gelişir. Düzgün bir şekilde çalışamayan pankreas yeterli miktarda insülin üretmediğinden, tip 1 diyabet hastalarının vücutlarının şekeri işlememesine ve dolayısı ile kandaki şeker seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Tip 1 diyabet hastaları, yaklaşık olarak toplam şeker hastalarının %10‘unu oluşturmaktadır. Tip 1 diyabet hastalarının oldukça büyük bir bölümü, tüm hayatları boyunca şeker hastalığı ile savaşmak zorundadır. Hastalığın nedeni pankreasın çalışmaması olduğundan, tip 1 diyabetin kalıcı tedavisi sadece pankreas nakli ile sağlanabilmektedir. Hastanın vücuduna uygun bir pankreas bulunduktan sonra nakil işlemi gerçekleştirir ve hastanın yeni pankreası düzenli olarak insülin üretebildiğinden şeker hastalığı tamamen tedavi edilmiş olur. Ancak bazı hastaların vücutları ilerleyen zamanlarda pankreasa karşı direnç gösterebildiğinden, hastanın tekrar şeker hastası olmasına neden olabilmektedir.

Tip 2 diyabet hastalığı ise 20’li yaşlardan sonra görülmektedir. Gençlik yıllarında hiçbir şeker hastalığı sorunu olmayan bu insanların, ilerleyen yaşlarda birden şeker hastası olmasının tek nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babadan alınan şeker hastalığı genleri, genç yaşlarda tamamen pasiftir. Ancak ilerleyen yıllarda aktif hale geçerek pankreas üzerinde doğrudan etkili olan şeker hastalığı geni, kişinin şeker hastası olmasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre anne ve babası da şeker hastası olan bir kişinin, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma oranı yaklaşık olarak %25′tir. Toplam şeker hastalarının %90‘ını oluşturan tip 2 diyabet hastalarının, tedavi süreci genellikle kişinin daha sağlıklı bir vücuda kavuşması ile başlamaktır. Hekimler tip 2 diyabet hastalarına ilaç tedavisi uygulamadan önce hastanın kendi çabası ile vücudunu daha sağlıklı bir hale getirerek, kan şekerini kontrol altına almasını istemektedir. Tip 2 diyabet hastalığı tedavisi; kişinin diyabet diyeti ve düzenli egzersiz yaparak, vücudundaki yağ oranını azaltmasını amaçlamaktadır. Böylece dolaşım sistemi daha aktif bir şekilde çalışan tip 2 diyabet hastasının, kanındaki şekerin vücut tarafından işlenmesi de daha kolay hale gelmektedir.