Rafting nedir?

rafting“Raft” adı verilen bir tür bot ile yapılan bir spor olduğu için adına “rafting” denen bu spor dalı; eğimi ve debisi fazla olan yüksek nehirlerde gerçekleştirilen bir tür suyla mücadele egzersizidir. Zira, botların üzerinde duran sporcular nehirin akışına kapılan bottan düşmeden, devrilmeden nehir üzerindeki parkurun sonuna ulaşmayı hedeflemektedirler. Sporcular, yüzme giysisi üzerine can yeleği giyerler. Başlarda da darbe sonucu oluşabilecek travmalardan korunma amaçlı özel başlık bulunur. Ellerde ise bota yön verme, çarpmalardan botu koruma amacı ile birer kürek mevcuttur. Eldiven giyilerek kürekten dolayı ellerin tahriş olması engellenir.

Bir bottaki takımda  altı ila sekiz kişi yer alır. Bu kalabalık ekip başarılı bir görev dağılımı ile adeta tek vücut gibi hareket ederler. Bu ekibin bir lideri bulunur. Lider raftın ön kısmında sırtı nehre, yüzü ekibine dönük şekilde oturur ve komutları o verir. Bu ritmin içindeki en küçük aksaklık büyük sorunlar yaratabilmektedir. Bu nedenle liderin talimatları eksiksiz yerine getirilir.

Rafting yapılan nehirler “parkur” adını alır. Parkurlar zorluk derecesine göre 1’den 6’ya kadar numaralandırılarak sınıflandırılır. 6 en zor parkura, 1 ise en kolay parkura işaret eder.

Ülkemizde de rafting popüler sporlardan biridir. Birçok nehir üzerinde rafting yapılmaktadır. Bu nehirlerden bazıları şunlardır: Köprüçay, Dalaman Çayı, Çoruh Nehri, Alara Çayı, Dim Çayı, Melen Çayı, Manavgat Çayı,  Tortum Deresi, Kelkit Çayı, vb.

“Gelişmekte Olan Sporlar Federasyonu” adı ile faaliyet gösteren bir federasyona bağlı sporlardan biri olan rafting, profesyonel anlamda sporcu olmayan birçok kişi tarafından eğlence amaçlı olarak, bu alanda faaliyet gösteren tur şirketlerinin aracılığı ile de yapılmaktadır.

Ancak, bu oldukça eğlenceli, adrenalin dolu sporun icrası esnasında önemli riskler oluşabilmektedir. Kontrolsüz düşme sonucu başın çarpılması ile gelişen kafa travmaları, boğulmalar, akıntıya kapılıp gitmek suretiyle oluşan hayat kayıpları gibi birçok olay geçmiş dönemlerde yaşanmış örnekler arasındadır. Bu nedenle, profesyonel olmayan kişilerin eşlik ettiği rafting organizasyonlarına imtina ile yaklaşılmalıdır.