Olta bakımı

Balık tutkunları oltaları ile geçirdikleri keyifli zamanın daimi olması için oltalarına düzenli olarak bakım yapmalıdır. Oltaların mekanik bölümlerinde meydana gelen arızaların ve paslanmaların en büyük nedeni tuzlu sudur. Bu nedenle olta bakımı aksatılmadan her balık dönüşünde yapılmalıdır ki böylece olta verimli olarak kullanılabilsin. Tuzlu suyun temizlenmemesi nedeni ile oltanın rulman gibi mekanik kısımlarının paslanması, oltanın çekiş gücünün azalmasına neden olur. Bu aşamada balığın çekilmesi için kişinin oltayı daha fazla zorlaması, oltanın mekanik kısımlarına binen yükün artmasına ve dolayısı ile bazı parçaların kırılmasına dahi neden olabilir.

Oltanın göbek dişlilerinin ve çevirme kolunun temizlenmesi gerektiği gibi porselen kısımlarının yani olta kamışından misinanın geçtiği bölümün de, balık sonrasında mutlaka tuzlu sudan ve pisliklerden arındırılması gerekir. Daha ekonomik olduğu için mekanik parçaları genellikle alüminyumdan üretilmiş oltalar tercih edilir. Alüminyum dişlilere sahip olta makinalarının bakımı için tuzlu suyun temizlenmesinden sonra mutlaka tüm mekanik parçaların yağlanması da gereklidir. Silikonsuz gres yağı, vazelin, silah yağı ya da diğer sıvı yağlar ile oltanın mekanik aksamının yağlanması, çok daha uzun süre sorunsuz kullanılmasını sağlayacaktır.

Oltanın daha uzun süre ve güç kaybı yaşanmadan kullanılması için olta koluna da özen gösterilmesi gerekir. Balık dönüşü olta kolu sökülüyorsa tuzlu sudan arındırılması ve iyice yağlanması, kullanılmayan zamanlarda da kolun mutlaka kapatılması gerekir. Ayrıca olta kamışının kapatılması esnasında da mümkün olduğunca iç içe geçen parçaların birbirine vurdurulmamasına dikkat edilmesi gerekir. Olta temizlendikten ve yağlandıktan sonra koruyucu başlık takılarak saklanılmalıdır. Böylece kullanım dışındaki dönemde olta aksamının kirlenmesi ve paslanmasının da önüne geçilmiş olunur. Tüm bunların haricinde; kalitesiz parçalar kullanılarak üretilen ve bu nedenle ucuz fiyatlara satılan oltaların, tüm bakım çalışmalarına rağmen paslanması kaçınılmazdır. Oltaya uygulanan bakım, yalnızca kullanım ömrünün biraz daha uzamasını sağlayacaktır.