Obsidyen taşı

Volkanik yapılı bir tür cam olan Obsidyen, yanardağ patlamaları sonucunda yüzeye çıkan lavların çok hızlı bir biçimde soğuması ile oluşur. Bu nedenle “Volkan Camı” olarak da bilinen Obsidyen taşı, lavın uzun süre boyunca sertleşmesi ve kristal bir yapı kazanması sayesinde tamamen doğal yollar ile oluşmaktadır. Volkan patlamaları esnasında görülen “felsik” lavlarının kenar bölümlerinde görülen Obsidyen, çok sert bir yapıya sahiptir. Antik Çağ’da Obsidyen taşının sert yapısından faydalanmak isteyen insanlar bu madeni ok ucu yapımında da kullanmıştır. Günümüzde tıp alanında da kullanılan Obsidyen taşı, cerrahların kullandığı neşterlerin uç bölümlerine takılmaktadır.

Obsidyen taşının yapısında bulunan SiO2 miktarı, taşın oluşumunu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bileşimde yer alan SiO2 oranı kadar Obsidyen oluşumunu tetikleyen bir diğer etmen de, felsik lavların soğuma hızıdır. Lavın mineral açıdan çok zengin bir içerikte olması genel olarak Obsidyen taşının siyah renkli olmasını sağladığı gibi, daha nadir olarak Yeşil Obsidyen veya Kırmızı Obsidyen gibi farklı renklere de sahip olabilmektedir. Nemrut Dağı’ndan çıkarılan Yeşil Obsidyen birçok takı üreticisi firma tarafından yaygın bir şekilde kullanılırken, Rize’de yer alan İkizdere’den çıkartılan Kırmızı Obsidyen de mücevher sektöründe talep görmektedir.

Ülkemizin en önemli Obsidyen rezervlerinden birine sahip olan Hasan Dağı’ndan çıkartılan Obsidyen taşı üzerinde yapılan mikroskobik incelemeler, Obsidyen’in mineral yapısında büyük oranda Demir(Fe) bulunduğu 0rtaya çıkartmıştır. Demir açısından yoğun bir içeriğe sahip olan Obsidyen, bu neden oldukça sert ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Lavların içinde bulunan mineral yoğunluğu dünya genelinde farklı bölgelerde büyük oranda değişim gösterebildiğinden, bazı Obsidyen taşlarının içeriğinde altın dahi bulunabilmektedir.

İkizdere’den çıkartılan bir mücevher sektöründe yoğun talep gören Obsidyen taşları, içerisinde altın bulunan Obsidyen taşları arasında yer almaktadır. İkizdere Obsidyen’inin içeriğinde bulunan altın, bu değerli taşın daha da yoğun talep görmesine neden olur. Obsidyen taşı günümüzde mücevher yapımı dışında çeşitli kimyasal işlemlerde ve endüstriyen üretim aletlerinde kullanılmaktadır. Çok sert bir yapıya sahip olan Obsidyen, uzun yıllar boyunca aşınmadan ilk günkü formunu koruyabilen bir değerli taşdır.