Namık Kemal ve eserleri

21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da doğan Namık Kemal, günümüzde Genç Osmanlılar olarak bilinen edebiyat hareketinin kurucularından biridir. Edebi kimliği kadar politik görüşleri ve gazetecilik çalışmalarıyla da tanınan Namık Kemal, millet ve hürriyet gibi konularda halka yakın edebiyat tutumu ile Tanzimat Dönemi aydınlarının en tanınmışlarındandır. Yazılarında meydan okurcasına bir tutum takınarak halkın sevgisini kazanan Namık Kemal, heyecanlı ve akıcı üslubu nedeniyle diğer Tanzimat Dönemi Türk yazarlarından çok daha büyük bir şöhret sahibi olmuştur. Türk edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Namık Kemal’e yaşadığı dönemde “halk şairi” denmiştir.

Şiir alanında gösterdiği başarı ve halk dostu tavrı ile “halk şairi” olarak anılan Namık Kemal ayrıca makale, tarih, roman ve biyografi gibi edebiyatın farklı alanları üzerine de birçok çalışma yapmıştır. Tiyatroya olan sempatisi ile tanınan Namık Kemal, hayatı boyunca birçok tiyatro oyunu da yazmıştır. Yurtseverlik ve hürriyet gibi kavramları Türk edebiyatına sokan kişi olarak kabul edilen Namık Kemal, Genç Osmanlılar hareketinin en aktif yazarlarından biri olmuştur. Edebiyatın gelişerek oluşumunun henüz başında olan Türkiye Cumhuriyeti’ne ayak uydurmasına da katkı sağlayan Namık Kemal, yaşadığı dönemin diğer yazarlarından çok farklı bir kaleme sahipti.

Yazdığı “Vatan Yahut Silistre” isimli tiyatro oyunu ile tanınan Namık Kemal, ayrıca romancılığı sayesinde de geniş bir hayran kitlesi kazanmıştır. Namık Kemal birçok farklı türde roman yazsa da, günümüzde hala en meşhur romanı “İntibah” olarak kabul edilir. İntibah, Namık Kemal’in yazdığı ilk roman olarak 1876 yılında yayımlanmıştır. 1873 yılında Kıbrıs Adası’na sürgüne gönderilen Namık Kemal, burada bulunduğu 5 yıllık süre zarfında birçok edebiyat eseri vermiştir ki, İntibah da bu eserlerden biridir. Girit Adası’nda yaşamaya mecbur edilen ve Kıbrıs dışında Midilli Adası’nda da sürgün yatan Namık Kemal, dönemin siyasi iradesi hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle birçok zorluk yaşamıştır.

Rodos Adası’nda görev yaptığı sırada Osmanlı Devleti’nin tarihi hakkında bir kitap üzerinde çalışmaya başlayan Namık Kemal, İngilizlerin ve Yunanlıların şikayetleri üzerine bu kez de Sakız Adası’na gönderildi. Nitekim Sakız Adası’nın çok kuru havası Namık Kemal’in sağlığının bozulmasına neden oldu ve ünlü edebiyatçı burada hayata gözlerini yumdu. 2 Aralık 1888 tarihinde Sakız Adası’nda 48 yaşındayken vefat eden Namık Kemal, adada bulunan bir caminin haziresine defnedilmiştir. Ancak Namık Kemal’in yakın arkadaşı Ebuzziya Tevfik 2. Abdülhamit’e giderek yazarın son arzusunun Gelibolu’ya gömülmek olduğunu söyledi. Mezarı Geliboya nakledilen Namık Kemal için daha sonra Sultan Abdülhamit tarafından bir türbe de yaptırılmıştır.

Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Namık Kemal, birçok ünlü esere imza atmıştır; Cezmi, Karabela, Gülnihal, Celalettin Harzem Şah, Vatan Yahur Silistre, Devri İstila, Zavallı Çocuk, Hürriyet, Tasviri Efkar, Akif Bey.