Mekik çekmenin yararları

Karın kaslarının arzu edilen şekilde görünmesi ve fazla kilolardan kaynaklanan göbeğin eritilmesi için herhangi bir alet kullanmadan yapılabilecek en yararlı egzersiz olan mekik, sadece ve sadece doğru şekilde uygulandığında istenen sonucun alınabilmesini sağlar. Belki de çoğu insan için mekik çekmek oldukça kolay bir harekettir ancak işin doğrusu pek de zannedildiği gibi değildir. Yanlış hareketlerle mekik çeken ya da çektiğini zanneden insanların büyük bir bölümü boynunu zorlamakta, sırtını incitmekte ve gereksiz yere adeta yatıp doğrulmaktadır. Örneğin; mekik çekerken set ve tekrar adedi sabit tutulduğu sürece mekik hareketini hızlı yapmanın “bilinen hiçbir yararı yoktur”. Oysa çoğu insan mekik çekmeye başladığı ilk setti hareketi çok hızlı yaparak, karın kaslarını daha da fazla çalıştırdığını düşünür.

Bacakların hangi pozisyonda olduğu dahi karının hani bölgesinin çalıştırılacağını etkiler. Bacak ile karın kasları arasında bir ilişki yokmuş gibi görünse de, bacakların açık olması mekik hareketinin etkisini de azaltacaktır. İster göbeği eritmek isterse de form tutmak her ne amaçla yapılırsa yapılsın, mekik hareketlerinin zorlanmadan ve mümkün olduğunca yavaş yapılması gerekir. Bu hem karın kaslarının gerçek anlamda çalışmasını hem de bel ve sırt sakatlıklarının büyük oranda engellenmesini sağlayacaktır. “Six-packs” olarak bilinen ve ülkemizde baklava karın denen bir görüntüye sahip olmak için düzenli olarak mekik çekmek yeterlidir. Ekstra hiçbir alet kullanmadan sadece mekik egzersizini doğru şekilde yaparak istenen baklava karna sahip olabilirsiniz.

Bazı insanlar 3-4 ay boyunca günde 100-200 tane mekik çektiğini söyler ancak dışardan bakıldığında karınlarında gözle görülen bir değişim yoktur. Aylarca emek verdiği halde hiçbir sonuç alamayan herkesin yaptığı hareketleri gözden geçirmesi gerekir. Zira mekik çeken insanların büyük bir bölümü hareketi yanlış yaptığı için bu konuda yardımcı olacak pek çok ürün çıkmıştır. Birçoğunun adı “AB” ifadesiyle başlayan bu aletler, insanların büyük bir çoğunluğu mekik hareketini doğru şekilde yapamadığı için destek amaçlı geliştirilmiştir. Belin, boynun, bacakların, kolların ve karnın nasıl durması gerektiğini bilmeden yapılan mekik çalışmaları kişinin kendini yormasından başka bir şey değildir.

Kolların yere paralel bir biçimde tutulması ve ellerin de baş arkasına hafifçe yerleştirilmesi dahi egzersizin uygulanması esnasında gözden kaçan ve verimliliği etkileyen faktörler arasındadır. Mekiğe kalkıldıktan sonra 45-50 derece kadar doğrulmak, bu pozisyonda 4-5 saniye kadar beklemek ve sonrasında da “hafifçe” yere doğru uzanmak egzersizin daha da yararlı hale gelmesini sağlayacaktır. Her egzersiz de olduğu gibi mekik egzersizinde de; zorlanırken yani yukarı kalkarken nefes vermek, rahatlama aşamasında yani aşağı inerken nefes almak gerekir.