Magnezyum eksikliği

Magnezyum eksikliği belirtileri
Düzenli bir beslenmede ciddi bir magnezyum eksikliği pek sık görülmez klasik eksiklik semptomları kalsiyum eksikliğine çok benzer (kramplar, huzursuzluk, titreme ve kan dolaşımı şikayetleri). Magnezyum eksikliğinin en çok görülen durumları; ağır bir çalışmada görülen aşırı terleme, hastalıktan sonraki dönemler (özellikle ishal), stres, şeker hastalığında ve kronik böbrek rahatsızlığında, hamilelik ve emzirme döneminde, ve gelişme çağında, çünkü bu zamanlarda vücut magnezyuma daha da ihtiyaç duyar. Alkolizim ve devamlı ilaç alımı da (müshil, doğum kontrol hapı, v.b.) normal magnezyum kaynağını rahatsız ettiğinden bu durumlarda da ilaveten magnezyum almakta fayda vardır.

Sinir sistemini rahatsızlanması, korku halleri yada depresyon gibi durumlar da magnezyum eksikliğinden dolayı açığa çıkar yada şiddetlenir.

Aşırı kullanım
Kanda aşırı magnezyum seviyesi özellikle böbrek rahatsızlıklarında görülür. Bu durumda felç belirtileri ki bunlar solunum ve tansiyonu da etkiliyerek görülebir. Çok nadir durumlarda koma durumuda rastlanır.

Etkileri
Magnezyum kalbi ritim bozukluklarına karşı koruyabildiği gibi eksik bir magnezyum seviyesi tam tersine kalbi tehdit eder. Kramplarda da magnezyum preparatları kullanmak iyi bir etki yapıyor. Magnezyum aynı zamanda damarların genişlemesini sağladığı için kan dolaşımı bozukluklarını da tedavi ediyor.

Magnezyum eksikliği nasıl önlenir?
Magnezyumun sadece kendisini kullanmak vücutta bazı problemlere sebibiyet verir. Hücreler ayrıca verilen magnezyumu tutamaz ve çoğu dışarı atırlır. Magnezyumun etkisini artırmak için oratik asit aynı zamanda B13 vitamini diye bilinen (süt ürürnlerinde ve mayalarda bulunur) ile birlikte kullanılmalıdır. Oratik asit aynı zamanda metobolizma içinde önemli olduğundan magnezyum ile birlikte kullanılması vücutta ayrı bir koruma kalkanı yaratır.