Kira kontratı

Yıllardır ev sahipleri için olduğu kadar kiracılar için de büyük bir sorun haline dönüşen kira kontratları, iki tarafından kendi haklarını bilmesi ve bu hakları yazılı olarak beyan etmesiyle büyük oranda baştan çözülmüş olur. Günümüze kadar gerek elektrik, doğalgaz ve su gibi aboneliklerin borçları nedeniyle gerekse de apartman aidatı ve kira bedeli gibi konulardan doğan borçlardan dolayı iki tarafında büyük problemler yaşaması söz konusu olmuştur.

Uzun zamandır kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan sorunlar mahkeme yolu ile çözülmeye çalışıldığından, mahkemelerdeki yoğunluğu azaltmak için kira hukukunda köklü değişikliklere gidilmiştir ve bu durumun da bir sonucu olarak yasalar kiracıyı korur yönde değiştirilmiştir. Yeni düzenlenen kanun çerçevesinde kiracı haklarının korunması sağlandığından, ev sahiplerinin kira kontratı yaparken daha dikkatli olması gerekir.

Ev sahipleri yeni kiracıları ile kira kontratı yaparken; kira artış oranı, demirbaşların belirlenmesi, duvar ve tavan boyası, kapıların niteliği, banyo tesisatı ve döşemeleri, fatura ve aidat giderleri, tahliye tarihi ve kiracının kimlik bilgileri gibi konuları baştan doğru şekilde yazılı olarak belirlemesi gerekir. Bu nedenle ev sahiplerinin kira kontratını titizlik ile hazırlaması ve kiracıya detayları izah etmesi gerekir. Günümüzde kira kontratlarına ek belge konulabildiğinden, arzu edilirse evin odalarının resimleri çekilerek kiralanmadan önceki hali belgelenebilir ve bu resimlerin ek belge olduğu kira kontratında belirtilebilir.

Ev sahiplerinin kiracılarıyla kötü şekilde ayrılma durumunda mağdur olmaması için evdeki tüm eşyaların durumunun belirlenmesi ve kira kontratına eklenmesi gerekir. Evin duvarlarının boyalı olup olmadığı ve kullanılan boyanın cinsinin kira kontratında belirtilmiş olması, kiracının evden çıkarken herhangi bir sorun yaşanmaması açısından önemlidir. Ayrıca evde kombi, beyaz eşya ve mobilya gibi demirbaşlar varsa bunların tamamı ve ne durumda oldukları kira kontratında belirtilmelidir.  Böylece kiracının bu demirbaşlara herhangi bir zarar vermesi durumunda ev sahibi hak iddia edebilecektir.

Tüm bunların haricinde kira artış oranının da en baştan belirlenmesi iki tarafın da mağdur olmaması açısından gereklidir. Ev sahibinin kira kontratında evin giderlerinin ve evde yapılan kişisel zevke yönelik tadilatların kiracıya ait olduğunu da belirtmesinde fayda vardır.