Kaolin kili ve kullanım alanları

Kaolen olarak da bilinen Kaolin, genellikle granit kayaçlardan üretilen bir tür kildir. Bazı özel yapılı seramik türlerinin üretiminde kullanılan Kaolin, ayrıca porselen sektöründe de hammadde olarak işlenmektedir. Ülkemizde de porselen sanayisinde yaygın bir biçimde kullanılan Kaolin, “arı kili” olarak da isimlendirilmektedir. Arı kili olarak da bilinen Kaolin son derece yumuşak bir toprak kili olduğu için çok kolay şekilde şekillenebilir. Kaolin bu özelliği ile üretim sürecinin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağladığından, birçok porselen ve seramik üründe kullanılmaktadır. Diğer birçok kil türünün aksine Kaolin beyaz renklidir.

Kaolin kilinin yumuşaklık ve beyaz renk gibi özellikleri granit kayaçların içindeki minerallerden kaynaklanmaktadır. Granit kayaçların içinde yoğun olarak bulunan “Feldspat” mineralinin dış etkenlerden etkileniş biçimine göre Kaolin kilinin de özellikleri de değişim gösterir. Doğal hali ile son derece sert bir yapıya sahip olan granit kayaçlar yüksek basıncın ve yeraltındaki lavların etkisi ile yumuşar ve bu yumuşama sonucunda belirli miktarda ufalanma görülür. Dünyanın çekirdeğinden gelen çok sıcak lavların binlerce dereceye varan sıcaklığı karşısında granit kayaçlar dahi ufalanarak Feldspat minerallerinin Kaoline dönüşmesine neden olur. Granit kayaçların içindeki Feldspat minerallerinin sıcaklık ve basınç etkisiyle Kaolin kiline dönüşmesi ise oldukça uzun süren ve birçok farklı dış etkene bağlı olan bir süreçtir.

Porselen sanayisinde kullanılan Kaolin kili üretilen ürünün daha kaliteli hale gelmesini sağlamaktadır. Nitekim yüzlerce yıldır adıyla dünyaya ün salmış olan “Çin Porseleni” üretiminde Kaolin kili kullanılmaktadır. Yüzlerce yıldır özellikle Batılı toplumlar Çin Porselenine büyük hayranlık duymasına rağmen Çinliler bu porselen çeşidinin hammaddelerini bir sır olarak saklıyordu. Çin Porselenlerinin temel yapı taşı olan Kaolin, 18. yüzyıldan itibaren Çin’e seyahat eden Avrupalı gezginler tarafından keşfedilmiştir. Batılı toplumların Çin Porseleninin sırrını öğrenmesinin ardından Kaolin dünya genelinde porselen üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Avrupalı toplumların “kaliteli” porselen ve seramik üretmesini sağlayan bu bilgi, Kaolin kilinin ticari değeri olan bir mala dönüşmesine de neden olmuştur.

Avrupalıların Kaolin kilini keşfetmesinin ardından ilk yıllarda bu madde yalnızca çömlek ve çanak yapımında kullanılsa da, kısa süre içinde Kaolin kilinin değeri anlaşıldı ve birçok porselen ürün çeşidinin üretiminde Kaolin kullanılmaya başlandı. Kaolin günümüzde porselen ve seramik sektörü haricinde çok yüksek kalitedeki parlak kağıtların üretiminde de kullanılmaktadır. Kaolin kili ayrıca boya, plastik eşyalar, mürekkep, kozmetik ürünleri, gübre, ilaç ve yapay kauçuk gibi diğer birçok alanda da kullanılan bir hammadde haline gelmiştir.