Kajunun yararları

16. yüzyılda Avrupalıların Amerika Kıtası’nı işgal etme yarışına önderlik eden ülkelerden olan Portekiz’in Brezilya’da keşfettiği Kaju, daha sonra Afrika’da yetiştirilmeye başlamış ve böylece sonraki yüzyıllarda tüm dünya tarafından tanınmıştır. Portekizlilerin Brezilya’yı işgal ederken keşfettiği bu tropikal bitki, Ekvatoral iklim kuşağındaki birçok ülke tarafından yetiştirilmektedir. Aslında elma benzeri bir meyvesi olan Kaju ağacının çekirdekleri meyveden ayrılır ve bu şekilde yemiş olarak tüketilen iç kısım elde edilir. D Vitamini yönünden oldukça zengin olan bu çekirdek, kemik gelişimi açısından oldukça yararlıdır. Kajunun normal fıstıktan daha pahalı olmasının nedeni oldukça nadir bulunuyor olması ve bir Kaju meyvesinden yalnızca tek bir Kaju fıstığının elde edilebilmesidir. Selenyum içermesi, kajunun en önemli özelliklerinden biridir.

Kanserle savaşan maddelerden olan Selenyum açısından yüksek bir içeriğe sahip olan Kaju, düzenli tüketildiğinde kanser hastalıklarına karşı yüksek bir koruma sağlar. Selenyum gibi önemli bir mineral içerdiği için birçok uzman tarafından tavsiye edilen Kaju ayrıca Potasyum minerali de içerdiği için tansiyon düzenleyici bir etki yaratmaktadır. İçeriğindeki Potasyum sinirlerin ve kalp kaslarının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olmaktadır. Selenyum ayrıca şeker hastalığının oluşumunu da önleyen bir etki yaptığından, yakın akrabalarında şeker hastalığı olduğu için risk grubuna dahil olan kişiler tarafından da düzenli olarak tüketilebilir. Demir de içerdiği için hamilelik döneminde yaygın olarak görülen demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Kemik ve sinir dokusunun desteklenmesini sağlayan Magnezyum yönünden de zengin olan Kaju, kasların daha düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Çinko minerali sayesinde sperm hareketliliğinin artmasına da yardımcı olan kaju vücut direncinin artmasına da katkı sağlamaktadır. Anne karnındaki bebeğin daha sağlıklı gelişmesi için yararlı olduğu gibi gelişim çağındaki çocukların da kas ve iskelet gelişimine destek vermektedir. Kajunun içinde bulunan Çinko minerali vücuttaki yararların daha hızlı iyileşmesini de sağlar. Bağışıklık sisteminin daha dirençli hale gelmesini sağlayan D Vitamini, düzenli kaju yemenin yararlarından bir diğeridir.

Kajunun anavatanı Brezilya olsa da, günümüzde dünyanın en büyük üreticisi Hindistan haline gelmiştir. Kajunun meyvesinin değil de çekirdeğinin kuruyemiş olarak tüketilmesinin nedeni, bitkinin meyvesinin çok hızlı bir şekilde çürümesidir. Bu sebepten ötürü ekonomik değeri olan ağacın meyvesi değil, meyvenin çekirdeğidir. Elma benzeri meyvenin her birinden sadece bir küçük kaju çekirdeği çıkmaktadır.