İmpostor sendromu nedir?

Genelde başarılı kişilerde görülen bu sendromun Türkçesi, sahtekarlık sendromu. Evet, belki de daha önce duymadığınız bu sendrom sizin hayatınıza da girmiş olabilir. Daha çok kadınlarda görülen sendrom erkeklerde de son zamanlarda yaygın olarak görülmeye başladı. Sendrom 1970 sensinde ortaya Amerikalı psikologlar tarafından atıldı. İmpostor sendromuna yakalanan kişi, kendi başarının bir şans eseri olduğu düşünür ve hayatında impostorbunun etkisini olumsuz bir şekilde yaşar. Çünkü kişi aklının ve zekasının yetersiz olduğunu düşünmeye başlar. Başarısının bir torpilden veya şanstan dolayı gerçekleştiğini, insanların bunu anladığından yüzüne tüküreceğini ve hayatının biteceğini düşür. Bu gibi düşünceler başarılarının ve yeteneklerinin birden körelmesine neden olur. Başarısızlıkların ve hayattan geri çekilmenin sebebi olur.

Daha öncelerde ünlüler üzerinde görülen impostor sendromu, iş adamları üzerinde de görülmüştür. Yüksek başarılı öğrencilerin de yakalandığı sendroma sizde bilmeden yakalanmış olabilirsiniz. Bu sendrom başarılarınızın çevrenizde kaynaklanan güçten dolayı teşekkül ettiğini size inandıran ve işe yaramayan bir kimse olduğunuzu düşündürür. Bunun ortaya çıkmasının sebebi aile içerisinde başarı baskısı arasında büyütülmedir. Çocukların sürekli mükemmel olduklarının ve her şeyi bildiklerinin kayıt edilmesi, kısa zaman sora kişide her şeyi bilmenin mümkün olmadığını ve kendisinin de bir şey bilmediğini anlamasına sebep olur. Bu ruhsal çöküntüye meyil ederek, impostorr sendromunun yaşanmasını kapısını aralar.

Nasıl üstesinden gelinir?

Üstesinden gelebilmek için öncelikle böyle bir sendrom içerisinde olduğunuzu bileniz lazım. bunun bildikten sonra çevrenizle konuşmanız gerekiyor. Yeteneklerinizi ve sizi nasıl gördüklerini sormanız gerekir. Birde başardığınız işleri incelemelisiniz. Sizin katkılarınızın ne kadar büyük ve çabalarınız sonucunda alınmış neticeler olduğunu anlamanız ve düşünmeniz gerekir. Bu şekilde çalışmalar yaptığınızda impostor sendromundan kurtarır.