Horlama nedenleri

Horlama sorunu; horlayan kişinin uyku esnasında bilinçsiz olması nedeni ile horyalanı değil, daha ziyade horlayan kişinin çevresindekilerin rahatsız olduğu bir sorundur. Horlamanın nedenleri ile ilgili uzun zamandır yapılan araştırmalar, horlamaya birçok farklı durumun neden olabildiğini ortaya çıkartmıştır. Bu nedenden ötürü horlama sorunu yaşayan kişilerin çözüm arayışlarına, öncelikle uzman bir hekime başvurarak başlamaları gerekir. Hekim endoskopik muayene yaparak horlamanın kesin nedenini belirleyerek, tedavinin doğru şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

Horlamanın en yaygın görülen nedenlerinden birisi geniz etinin büyümesi, diğeri ise damak dokusunun yumuşamasıdır. Burun bölgesi arkasında bulunan geniz eti yapısında meydana gelen bollaşma, geniz etinin aşağı doğru sarkmasına neden olur. Solunum esnasında akciğerlere alınan havanın dirençle karşılaşmasına neden olan bu durum, geniz bölgesindeki dokuların hava akımı nedeni ile titreşim haline geçmesini sağlar. Böylece horlama esnasında o bilinen sesin çıkması da sağlanmış olur.

Horlamanın yaygın olarak görülen bir diğer nedeni olan damak yumuşaması, ağız bölgesi kaynaklı horlama nedenlerindendir. Gece uyku esnasına damağın arka kısmındaki damak dokusunun yumuşaması, dilin bu bölgeye doğru kaymasına neden olur. Dilin arkaya doğru sarkması nefes borusunun üzerine tükürük birikmesini sağlar ve böylece hava akımının tükürük sıvısını çarpması ile horlama sesi çıkmış olur.

Bu iki neden haricinde de birçok sorun, kişinin horlamasına neden olabilir. Burun kemiğinin yamuk olması, küçük dil anormallikleri, kronik hale gelen sinüzit, dil kökünün kalın olması ve burun deliklerinin simetrik olmaması kişinin horlamasına neden olabilmektedir. Bu aşamada horlama sorunu yaşayan kişinin uzman bir hekime başvurarak sorunun kaynağını doğru olarak belirlemesi, doğru tedavinin ya da horlama önceleyici aparatın kullanılmasını sağlayacaktır.

Horlama nedenleri arasında görülen geniz eti büyümesi, çok nadir olarak görülmesine rağmen solunumun durmasına neden olabilmektedir. Burun bölgesinin arkasında yer alan geniz etinin aşırı derecede büyüyerek solunumu engellemesi, uyku esnasında kişinin solunumunun durmasına neden olabilir ve çoğu durumda uyku esnasında duran solunum tekrar geri gelmeyerek kişinin hayatını kaybetmesine neden olabilir. Bu durum her ne kadar nadir görülen bir sorun olsa da, yine de gerçekleştiğinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden acilen tedavi edilmesi gerekir.