Hipokrat yemini

Hastanelerde ve doktor çevrelerinde sıkça duyulan “Hipokrat Yemini” birçok insanın merak ettiği bir konudur. İnsanlar zannettiği gibi bu yemin gizli kapaklı bir konu değil aksine, oldukça açık ve her hekim tarafından edilen bir yemindir. Hipokrat yemini okulunu bitiren her hekimin, diplomasını aldıktan sonra ettiği sembolik bir yemindir. Hipokrat yemini her ne kadar sembolik bir durum olsa da, her şeyin ötesinde hekimini vicdanen bağlayan bir yemindir. Bu yeminin tarihsel açıdan incelenmesi sonucu; M.Ö. 1. yüzyılda yaşayan, tıp bilimi ile ilgilenmiş bir düşünür olan Hipokrat tarafından kaleme alındığı tespit edilmiş ve bu nedenden dolayı “Hipokrat Yemini” olarak anılmıştır.

Her hekim mesleğine başlamadan önce bu yemini eder ve bu yemin mesleğinin kullanım amaçlarını kötüye kullanmayacağına dair bazı sözleri içerir. Hastaların fiziksel ve ruhsal yapısına zarar vermemek ve her zaman önce yarar sağlamak üzerine bir yemin olan Hipokrat yemini, zor durumda olan hastalara yardım edileceğine dair verilen bir sözdür. Hastaların çektiği ağrı ve acıları hafifleteceğine dair yemin eden hekim, hastanın mahremiyetine de saygı duyacağını belirtileri.

Hipokrat yemini çerçevesinde hastanın mahremiyetine saygı duyacağı üzerine yemin eden hekim; hasta ile arasında olan diyalog sonucu öğrendiği bilgileri, ölene kadar kimse ile paylaşmayacağına dair söz verir. Ayrıca Hipokrat tarafından oluşturulan ilk hekim yeminin de olan hocalara saygı bölümü de hala kullanılmaktadır. Hekimlik mesleğini kendisine öğreten insanlara her zaman saygılı olacağına ve onların zor gününde yardım edeceğine dair de bir yemin edilmektedir.