Güneşin büyüklüğü ve uzaklığı

İnsanlara bildikleri en büyük yıldızın ismi sorulduğunda, çoğu kişi uzun süre düşünerek Samanyolu Galaksisi’ndeki yıldızların ismini düşünür ve insanların aklına Güneş gelmez. Genel olarak insanlar Güneş’i bir yıldız olarak görmediğinden, bu tür sorulara da uzun süre düşünerek cevap verir. Astronomik olarak “orta büyüklükte” bir yıldız şeklinde tanımlanan Güneş, sahip olduğu devasa kütle ile Güneş Sistemi’ndeki sayısız uzay cisminin kendi etrafında dönmesini sağlar. Güneş Sistemi içerisindeki gezegenler, cüce gezegenler, 200’e yakın uydu, kuyrukluyıldızlar, asteroitler, toz zerrecikleri ve gaz bulutları gibi sayısı tam olarak bilinemeyecek kadar çok madde olmasına rağmen Güneş Sistemi kütlesinin %99,8, yani neredeyse tamamı Güneş’e aittir. Dünya ile Güneş arasında olan mesafe ise ortalama olarak 152 milyon kilometredir ki bu da, Güneş ile Dünya arasına yaklaşık olarak 12 bin adet dünyanın sığabileceği bir mesafe anlamına gelmektedir.

Güneş’in sahip olduğu bu akıl almaz kütle, çevresindeki her şeyi kendisine çekmesine ve Dünya’nın da içerisinde yer aldığı oldukça kompleks sistemi oluşturmaktadır. Güneşin büyüklüğünün yani hacminin büyük bir çoğunluğunu çok sıcak gazlar oluşturur ve bu gazların yanması sonucu Güneş’in dışındaki akkor görüntü meydana gelir. Samanyolu Galaksisi’ndeki tahmini olarak 200 milyar yıldızdan biri olarak kabul edilen Güneş’in büyüklüğü de Dünya ile kıyaslanmayacak kadardır. 1 milyon 500 bin kilometrelik çapı ile Güneş, Dünya çapının yaklaşık olarak 109 katı kadardır.

Güneş’in sahip olduğu hacim Dünya hacminin yaklaşık olarak 1 milyon 300 bin katı kadardır ve tahmini ağırlığının da Dünya’nınkinin 333 bin katı olduğu tahmin edilmektedir. İnanılmaz bir enerjinin üretildiği Güneş’te her saniye 600 milyon ton gibi akıl almaz bir oranda Hidrojeni Helyum’a dönüşür ki bu da Güneş’in kütlesinin her saniye 4 milyon 500 bin ton azalması anlamına gelir. Oldukça aktif bir yıldız olan Güneş, bilindiği kadarıyla Samanyolu Galaksisi’ndeki diğer tüm yıldızların %85’inden daha parlak haldedir. Güneş inanılmaz bir oranda enerji üretse de, bu enerjinin yalnızca 2 milyonda biri dünyamıza gelir.

Güneş ürettiği enerjinin yalnızca 2 milyonda birini Dünya’mıza ulaştırdığı 3 gün içerisinde halde gönderdiği bu enerji, Dünya’nın sahip olduğu tüm doğalgaz, petrol, köpür, ağaç gibi tüm rezervlerine eşittir. Güneş’in yüzey alanındaki sıcaklık yaklaşık olarak 5500 °C olsa da, çekirdeğindeki sıcaklığın yaklaşık olarak 15 milyon °C olduğu tahmin edilmektedir. Dünya üzerinde yaşamın devamlılığını sağlayan Güneş, Dünya’nın ve insanlar da dahil olmak üzere içerisinde yaşayan neredeyse tüm canlıların var olabilmesi için kesinlikle gereklidir.