Girişimcinin ders notları nelerdir?

Geçekten kendiniz kazanmak ve kendi işinizin patronu olmak istiyor musunuz? Eğer bunun için fedakarlıkta bulunduysanız ve hala da fedakarlıktan kaçınmıyorsanız, siz başarılı olabilirsiniz. Fedakarlıktan kastım, önünüze konulan KPSS kitaplarına değil de, günümüz ticari anlayışını anlamak için mücadele veriyor, hatta üniversite sınavlarınıza bile çalışmayıp, kendi programını uyguluyorsanız, iyi bir fedakarlık ve plan üzerindesiniz girisimcidiyebilirim.

Bunun nesi iyi, vizelere, finallere çalışmamak, okulumu uzatır gibi bir düşünce içindeyseniz, hayatın diplomadan sonra ahım şahım olmayacağını anlamamış demeksinizdir. Siz o zaman diplomayla hayatın yükünü kaldırmaya odaklanın, kaldı ki genelde öğrenciler, diploma odaklı bir çalışma içersindeler.  Yani diplomayı alayım okuldan kurtulayım havasındalar. Bu da hayata girdikleri zaman, derin bir çukurun içerisinde kalmalarına, hayattan habersiz, günümüz çağını daha çözememiş durumda olmalarına sebep olmakta. Sanırım siz bu gruptan değilsiniz.

Girişimcinin ders notları:

Eğer okula paralel bir okul ve müfredatınız yoksa, böyle bir uygulama içerisinde olmadıysanız, maalesef boşa yaşamışsınız demektir. Okul yıllarınızın heba olmasına izin vermeyin ve kaçıncı sınıftaysanız, kendi müfredatınızı ve paralel okulunuzu ona göre hazırlayın. Yoksa alacağınız koca bir sıfırdır. Bunu da hangi kat sayıyla çarparsan çarp, sonuç yine sıfır olacaktır.

Ticaretle ilgilenin. Millet ne yapıyor nereden para kazanıyor. Fırsatları kollayın. Kendiniz için değer yaratamıyorsanız, başkası için asla yaratamazsınız bunu unutmayın. Harekete geçtikten sonra bir iş üzerinde, sonuca ulaşana kadar devam etme kararlığınızı geliştirin. Hatta varmayı değil, sürekli ilerlemek zorunda olduğunuz bilincini kendinize ezberletin.

Sürekli kedinizi güncelleyin. AR-GE faaliyetlerinde bulunun. Bilginiz üzerine bilgi katın. Unutmayın Peygamber Efendimiz (S.A.V) “İki günü müsavi olan ziyandadır” buyurmuştur. Kendinize rehber edineceğiniz yegane insan efendimiz olsun. Projeniz varsa kağıda dökün. Yoksa plan yapmak için saçma bir proje bulun. Ne kadar maliyetli olursa olsun, plan yapmayı öğrenin. Beyin jimnastiği yapmanız için iyidir.

Baskılara, strese, olumsuz düşüncelere, arkadaşlarınızın sen yapamazsın, edemezsin, dünyayı sen mi yöneteceksin, kurtaracaksın düşüncelerine, olumsuzluğu piyasaya süren her şeye, reddiye yazın. Akıllı konuşun. İlmi mantığı öğrenin ve buradaki cedel bahsini, cahillere, sizi yolunuzdan alı koymaya çalışanlara karşı kullanın. Böylece hem kendinize olan güveniniz artar, hem de inancınız. Kararlılığınız çevrenizin de size inanmasını sağlayacaktır.

İnsanlarla iletişimi es geçmeyin. Arkadaşlarınıza kesinlikle zaman ayırın. Çünkü onların sizin ürenizde dostluk hakları var. Vefalı, sevdalı, sevgili olmazsanız, var edemezsiniz. İnsan aldıklarıyla var olur, verdikleriyle de var eder. Sevgi, vefa, sevda, bilgi bunlardan sadece bazıları. Çalışmalarınıza vakıf olun. Her süreçte haberiniz olsun ve bunları çok iyi bir şekilde anlatabilmelisiniz. Bunun için de edebiyata önem verin. Konuşma sanatını iyi öğrenin. Farklı kelimelerle kendinizi ifade etmeye gayret gösterin.