Girişimciliğin asıl felsefesi

Girişimcilik hususunda marifetli bir millet olduğumuzu söyleyebilirim. Yapılan araştırmalarda Türk milletinin en çok şirket kuran millet olduğunu bir haberde okumuştum. Ancak bu kadar şirket kurulmasına rağmen ekonomik anlamda kendisini sağlam bir temele oturtan şirket sayıları, girişilen şirket açma sayısına bakıldığında yarısı dahi etmiyor. Yani her girişimin başarılı verilerle geleceğe dair sağlam temeller üzerine indiroturtulduğunu söyleyemeyiz. Ancak girişimcilik hususunda okuduğunuz makalelerde her zaman işlerin güllük gülistanlık olduğu anlatılır ve her girişimin ardından başarının sağlandığı kanısı çok başarılı şekilde işlenir. Aslında insanlara umut vermek ve karamsar düşüncelere kapılmalarını sağlamaktansa geleceğe dair harekete geçirmek çok güzel bir davranış.

Ancak girişimcilik hususunda insanların umutlarını ayyuka çıkartarak yanlış işi yapmalarını sağlamak da bir vebal olsa gerek. Bu nedenle sizlere girişimciliğin anlatıldığı gibi zenginliğe açılan en kolay kapı, kısa yoldan köşeyi dönme gibi bir eylem olmadığını anlatmak, bunun neticesinde kararlarınızı doğru vererek, kendi işinizin sahibi olmak adına gerçekçi planlar çizmeniz gerektiğini anlamanızı istiyorum. Girişimcilik kolaydır, ancak bir o kadar da zor. Kolay olmasının sebebi, kendinize ait olanı benimsemeniz daha kolay olacak. Buda çalışma şevkinizi ve aşkınızı her daim sıcak tutmanızı sağlayacak. Ama bu çalışma aşkı ve şevki boş durmayı, istediğiniz zaman işe, istediğiniz zaman tatile, esnek çalışma saatlerine sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Girişimciliğin ve kendi işinin sahibi olanların yukarıda saydığım bir hayata nail olduklarını anlatan makaleler, işin gırgırında olan kişilerin fikirleri. Kendi işinizin başarısı için daha çok çalışacağınızın, daha fazla düşünmek ve tatillerinizden kısmak zorunda kalacağınızı unutmayın.

Girişimcilik konusunda yapılan yüksek kazanma hesaplarına, büyük patron olma hayallerine kendinizi kaptırmayın.  Çünkü her doğum sancılı olur. Siz kendinizi yüksek kazanç hayalleriyle aşka ve çalışma şevkine getirmeyi sağladığınızda, ummadığınız başarısızlıklar ve olaylar girişimcilik hayallerinizin sönmesine sebep olur. Bu nedenle asla fazla kazanmayı kendinize şiar edinmeyin. Girişimcilikten sizleri soğutmayı denemiyorum aksine sizleri karşılaşacağınız zorluklar konusunda şimdiden hazırlıyorum. Ne kadar eksi faaliyetleri hayal eder ve bunlara katlanabileceğinizi düşünürseniz, emin olun o kadar hızlı çözümler üretir ve başarısızlıklarınızdan yılmadan yola devam ederek, kazanmaya başlarsınız.