En yaygın boşanma sebepleri

Evlilik toplumlar arasında birçok farklı sosyokültürel nedenden ötürü önemli bir kurum olarak görülür ve bu nedenle de insanların karakterlerinden toplumun değer yargılarına kadar birçok farklı etken evlilik müessesinin oluşmasını etkiler. İnsanların karakterlerinden içinde yaşadıkları toplumun kültürel yapısına kadar birçok faktörün etkili olduğu evlilik gibi, boşanma da tüm bu iç ve dış etmenlerden etkilenmektedir. Aldatma, yalan söyleme, akrabalarla olan ilişkiler, aile içi mahremiyetin ihlali, çocuk sahibi olma isteği/isteksizliği gibi nedenler, en çok görülen boşanma sebepleri arasında yer almaktadır.

Aile içinde yaşanan tüm olayların yine aile içinde kalması, evliliğin mahremiyeti olarak bilinen ve bazı insanların büyük önem verdiği bir konudur. Çiftlerin evliliğe adım atmadan önce bu konudaki düşüncelerini birbirleriyle paylaşmaları, evlilik sonrası yaşanacak sorunların da önlenmesini sağlayacaktır. Erkek egosunun tavan yaptığı konularla ilgili bazı bilgilerin paylaşılması, birçok erkeğin boşanma kararı almasına neden olur. En yaygın görülen boşanma sebeplerinden biri de, ailenin farklı bir ile göç etmesidir. Eşlerden birinin yaşadığı şehre alışması ve burada kendini mutlu hissetmesi, farklı bir çevreye taşınmayı istememesine ve bu nedenle de boşanmanın söz konusu olmasına sebep olabilir.

Ülkemizde yaşanan boşanmaların en yaygın görülen nedenlerinden biri de kayınvalide ve kayınpeder ile ilgili yaşanan sorunlardır. Çiftlerin aileleriyle olan ilişkilerinin kendi evliliklerini etkilemesi halinde taraflardan biri bu durumdan büyük rahatsızlık duyabilir ve boşanma kararı alabilir. Evlilik müessesinde alınan tüm kararların çiftler tarafından alınması gerektiğini düşünen kişi, karşı tarafın ailesinin kendi evliliğine karışmasına ve eşi ile olan ilişkisinin de bu durumdan etkilenmesine katlanamayabilir. Bu tür durumlarda kişi için evlilik, “dışarıdan yönetilen” büyük bir sorun haline gelir ve bu sorunun tek çözümü de boşanmaktır.

Duygusal ya da cinsel anlamda olsun, bazı insanların aldatılmaya karşı toleransı çok düşük ya da doğrudan hiç yoktur. Namus, gurur, sosyal ve akraba ilişkileri, sosyal konum kaygıları, erkeklik onuru ve daha birçok farklı nedenden ötürü erkek ya da kadın olsun kişi aldatıldığını öğrendiği anda boşanma kararı alabilir. Bağımlılık olarak tanımlanan kötü alışkanlıklar da karşı tarafın sabrının taşmasına ve evliliğe olan inancını kaybetmesine neden olmaktadır. En yaygın boşanma sebeplerinden bir diğeri de, çiftlerden birinin çocuk isterken karşı tarafın çocuk sahibi olmak için erken olduğu düşünmesi ya da hiç bir zaman ebeveyn olmayı düşünmemesidir. Ayrıca bazı durumlarda kişi çocuk sahibi olmak istese de fiziksel rahatsızlıklar sebebiyle anne ya da baba olması imkansız olabilir ve bu durumda da çocuk sahibi olmak isteyen diğer taraf boşanmak isteyebilir.

Rahnansaika