Egzama türleri ve nedenleri

egzama çeşitleriCilt yüzeyinde başta kaşıntı olmak üzere şişme, kızarma ve döküntü gibi sorunlara neden olan egzama; etkileri ve şiddetli kişiden kişiye göre değişen bir cilt rahatsızlığıdır. Egzamanın birçok farklı türü bulunmakta ve genel olarak bu egzama türlerinin psikosomatik (psikolojik sebepli fiziksel hastalık) nedenli olduğu düşünülmektedir. Egzama hastalığında genel olarak cilt yüzeyinde kırmızı renkli kabarcıklar belirmekte ve bu kabarcıklar da hastanın bölgede şiddetli bir kaşıntı hissetmesine neden olmaktadır. Hekimler hastaların kesinlikle bu bölgeleri kaşımaması gerektiğini, kaşınan bölgede açık yararlar oluşarak iltihaplanma görülebileceğini söylemektedir. Ancak bu durum egzama hastalığının kısır döngü olarak ifade edilen sonuçlarından biridir zira hastalar çok şiddetli kaşıntı duyduğu için bazen gün içinde ya da gece uyurken farkında olmadan dahi sorunlu bölgeyi kaşıyabilmektedir.

  • Seboreik egzama

Cilt yüzeyinde görülen sorun; pullu, yağlı ve kırmızı renkli lezyonlar (dokusal bozukluk) şeklinde seyretmektedir. Kaşlarda, saçlı deride, burun ve yanaklarda, kulak arkasında, kasıklarda dahi görülebilen seboreik egzama hastanın yaşam kalitesini büyük oranda düşürse de, tedaviye kısa sürede cevap alınması da mümkün olan bir egzama türüdür. Seboreik egzama ataklar halinde seyretmekte, hastaya uygulanan tedavi kısa zamanda olumlu yönde sonuç verse de ilerleyen zamanlarda sorun tekrarlayabilmektedir.

  • Hebra egzama

Kenarlı hebra egzaması olarak da bilinen bu egzama türü, genellikle uyluk ve kasık bölgesinde görülen mantar kökenli bir hastalıktır. Erkeklerde daha sık görülen hebra egzamada hastanın kasıklarında ve kaba etinde kırmızı ve pürüzlü lekeler oluşmaktadır. Kenarlarında küçük kabarcıkların oluşmasıyla birlikte şiddetli biçimde kaşınabilen bu lekelerin tedavisinde mantar ilaçları kullanılmaktadır. Hastanın bu süreçte lekeleri vücutta bakterilerin en kolay yerleşebildiği bölgelerden olan tırnaklarıyla kaşımaması, oluşan açık yaraların iltihap kapmaması açısından çok önemlidir.

  • Temas egzaması

Kesin bir tanım bulunmamasına karşın genel olarak temas yolu ile egzama bulaşması için kişide öncelikle bir hazırlık sürecinin yaşanmış olması gerektiği düşünülmektedir. Genel olarak göğüs uçlarında görülen temas egzaması, en nadir görülen egzama türlerindendir. Hazırlıklı bir bünye gerekmesi, temas egzamasının bazı alerjik hastalıklarla tetiklenmesine de neden olabilmektedir. Kozmetik ya da saç boyaları gibi ürünler neticesinde geliştiği tahmin edilmektedir.

  • Edinsel egzama

Edinsel egzama kişide iç ya da dış etmenlere bağlı olarak ortaya çıkan egzama türüdür. Genellikle iç etmenler kurdeşen şeklinde deri hastalıklarına sebep olsa da, nadir bir şekilde bu iç etmenlerine edinsel egzamaya neden olması da söz konusudur. Bazen kişinin dış etmenlere karşı hassas bir bünyeye sahip olması da bu egzama türünün görülmesine sebep olabilir.