Dünyanın en yüksek dağı

Dünyanın en yüksek sıradağları olan Himalaya Dağları, Asya’nın çatısı ve dünyanın en yüksek dağlarıdır. Nepal ile Çin arasında doğan bir sınır oluşturan Himalayaların en yüksek tepesi olan Everest, 8850 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek dağı olarak anılır. 1,5 milyar insanın yaşamasına dahil olan su yollarının birçok kaynağının da yer aldığı Himalaya buzulları, coğrafi konumuna bakıldığında kıta hareketleri nedeniyle hala oluşumunu sürdüren bir kara parçasıdır.

Su yataklarıyla milyonlarca insanın hayatı için doğal bir kaynak olan Himalayalar, her yıl sıcaklığın artması ile birlikte buz kaybetmektedir. Hesaplamalara göre her yıl yarım derece sıcaklık artışının devam etmesiyle 50 yıl içerisinde Everest de dahil olmak üzere tüm Himalayalar’daki karlar eriyecektir. Levha tektoniği adı verilen yerkürenin hareketliliği nedeniyle oluşan Himalayalar, Hindistan Plakası ile Asya Plakası’nın çarpışmasıyla oluşmuştur. Levhaların çarpışma hareketi halen devam eden ve Himalayalar üzerinde etkisi de süren bir hareketliliktir.

Hint Avusturalya ve Pasifik plakalarının çarpışmasıyla oluşan Polinezya Adaları, son yıllarda coğrafya çevrelerinin ilgisini çekmiş ve bazı çevrelerce dünyanın en yüksek dağı olarak tanımlanmıştır. Levhaların deniz altında çarpışma noktasından itibaren ölçüm yapılmasıyla bu adaların deniz tabanından olan yüksekliği hesaplanmaktadır ancak dağ yüksekliklri “sıfır” kabul edilen deniz seviyesinden itibaren ölçülür.

Normalde yüksekliği 4205 metre olan bu dağın deniz altında kalan kısmı 6 bin metrenin üzerindedir ve bu nedenle toplam yüksekliğinin 10 bin metre olduğu söylenir. Bu böylece Polinezya Adaları’nda bulunan bu dağın, dünyanın en yüksek dağı olduğu iddia edilir. Ancak deniz altında bulunan kısımlar tırmanış yapılması imkansız olduğundan, bu tür bir yükseklik hesabı yanıltıcı olmaktadır. Deniz seviyesinden itibaren yukarı doğru tırmanışla yürüyerek çıkılabilen yapısı ve 8850 metre yüksekliği ile Himalaya Sıradağları’ndaki Everest Tepesi, dünyanın en yüksek dağı olarak literatüre geçmiştir.