Dünyanın en büyük şehirleri

Çoğu insanın merak ettiği dünyanın en büyük şehirleri sıralaması, istatistiksel verilere göre farklılık gösterir. Dünya üzerinde insanların yerleşme yoğunluğuna göre incelenebilen dünyanın en büyük şehirleri, aynı zaman da şehirlerin sahip olduğu yüzölçümlere göre de değerlendirilebilir. Bazı istatistiksel verilerde de dünyanın en büyük şehirleri, metrekareye düşen insan sayısına göre incelenmiştir. Yani şehir çok küçük olsa da eğer içerisinde çok fazla insan yaşıyorsa bu şehir popülasyon anlamında oldukça yoğun bir yaşamın varlığına işaret etmektedir.

Nüfusa göre dünyanın en büyük şehirleri

Yalnızca 600 km² yüzölçüme sahip olmasına rağmen son değerlerle 35 milyon insana ev sahipliği yapan Tokyo, nüfusa göre incelendiğinde dünyanın en büyük şehridir. Birçoğumuzun şikayetçi olduğu İstanbul kalabalığının tam iki katına sahip olan Tokyo, her günün tabiri caizse resmen “mahşer günü” gibi yaşandığı bir şehirdir. Tokyo Körfezi ile Sumida Nehri arasında yer alan Tokyo, en yakın rakibinden yaklaşık olarak 15 milyon daha kalabalık bir şehirdir. Tokyo’daki inanılmaz nüfus artışını nedeniyle binaların yükselmesi, deprem kuşağında yer alan bölgede ilk zamanlarda tehlikeli olarak görülmüştür. 1970’lere kadar 30 metre üzerinde bina yapılmasının yasak olduğu Tokyo’da, sonraki yıllarda nüfus artışının kontrol edilememesi nedeniyle ihtiyacın sürekli artması ve kuşkusuz Japon inşaat sektörünün dünya lideri haline gelmesi 30 metre sınırının kalkmasına neden olmuştur.

Güney Kore nüfusunun hemen hemen yarısının yaşadığı Seul şehri, 23 milyon nüfusu ile dünyanın en büyük ikinci şehridir. Ancak şehir merkezi ve “metropol alanı” kavramları nedeniyle bazıları tarafından yalnızca 10 milyonluk şehir merkezi sayılmaktadır ancak yine de toplam yaşayan insan sayısı düşünüldüğünde Seul ikinci sırada yer alır. Dünyanın nüfusa göre en büyük üçüncü şehri 19 milyon insanın yaşadığı Meksika‘dır. Ülke ile aynı ismi taşıyan başkent, 200 km² yüzölçümü olan Meksika, takip eden yıllarda sürekli olarak genişleyerek günümüzde 800 km²’lik bir yüzölçüme sahiptir. ABD’de yer alan New York şehri ise 839  km² içerisinde 18 milyon insanı barındırarak dünyanın en büyük dördüncü şehri olmuştur.

Yüzölçüme göre dünyanın en büyük şehirleri

Şaşırtıcı olsa da teknik olarak dünyanın en büyük şehri Honolulu‘dur. ABD eyaletleri arasında yer alan Honululu, sahip olduğu km² yüzölçüme sahiptir. Ancak bu hesabın tam olarak gerçeği yansıtmaması, bazı çevrelerce Honululu’nun yüzölçüme göre dünyanın en büyük şehri olmadığının savunulmasına neden olmuştur. Zira Honululu’nun yüzölçüm hesabına denizler de dahil edilmektedir ve bir ada şehri olan Honolulu yüzölçümünün neredeyse %75’i denizdir. Meşhur Hawai Adaları’nın da bağlı olduğu bir şehir olan Honululu, adalarla şehir arasında kalan denizlerin de yüzölçüm hesaplarına dahil edilmesiyle yüzölçüme göre dünyanın en büyük şehri olmaktadır ancak Honululu nüfusu yalnızca 375 bindir.

Km²’ye göre dünyanın en büyük şehirleri

Sahip olduğu alan küçük olmasına rağmen oldukça yoğun bir insan popülasyonunun görüldüğü Bombay(Mumbai), dünyanın en kalabalık 2. ülkesi olan Hindistan’da yer alır. Bombay nüfusu 13 milyon olmasına rağmen şehrin yüzölçümü 600 km² olduğundan, oldukça kalabalık bir yaşam görülmektedir. Km² başına yaklaşık olarak 20 bin insanın düştüğü Bombay, bazen adım atmanın dahi büyük bir çaba gerektirdiği bir yoğunluğa sahiptir.

Birçok insanın merak ettiği İstanbul ise, son rakamlara göre 13 milyon nüfusa sahip olarak görülmektedir ve bu rakamlara nüfusa göre dünyanın en kalabalık 17. şehri olmaktadır.

Rahnansaika