Dünyanın en büyük balığı

Söz konusu deniz olunca bilim adamları her geçen yıl yeni canlı türleri bulduğundan, dünyanın en büyük balığı konusu uzun süre boyunca tartışma konusu olmuştur. Günümüzde hala var olan ve 13 metreye varan boyu ve 30 tonun üzerindeki ağırlığı ile “Balina Köpek Balığı”, bilinen en büyük balıktır. Ancak birçok denizci bilim adamlarının söylediklerinin aksine, bunun iki katı büyüklüğünde Balina Köpek Balığı gördüğünü söylemektedir. Bu arada akıllarda soru işareti kalmaması için belirtilmesinde yarar var ki, dünyanın en büyük balığı Mavi Balina değildir çünkü Mavi Balina bir “memelidir”.

Bugüne kadar kayıtlara geçmiş en büyük Balina Köpek Balığı, 13,7 metre uzunluğunda ve yaklaşık olarak 35 ton ağırlığındadır. Karakteristik özellikleri nedeniyle her ne kadar adı köpek balığı olsa da bu tür, oldukça miskin ve zararsızdır. Başlıca besin kaynakları planktonlar ve küçük balıklar olduğu için avcı olarak nitelendirilebilecek bir köpek balığı türü dahi değildir. Dünyanın hemen hemen her denizinde görülebilen bu köpek balığı türü, oldukça yavaş bir şekilde tembellik ederek yüzer ve açık ağzına dolan planktonları yer.

Genel olarak dünya üzerindeki tüm denizlerde görülebilse de, popülasyon olarak en çok tropikal bölgelerde görülürler. Yüzeye oldukça yakın yüzen bir balık olan Balina Köpek Balığı, çoğu zaman deniz kazalarına da neden olmuştur. Birçok gemi yüzeye yakın yüzdüğü ve fark edilmediği için Balina Köpek Balıklarına çarparak hasar görmüş veya batmıştır. İnsanlara saldıran bir köpek balığı türü olmamasına rağmen sebep olduğu deniz kazaları ile pek çok insanın yaşamını yitirmesine neden olmuştur. Çok sert bir yapıda olan burunlarıyla hızlı çarpışmalarda gemilerin gövdesinde delik açabilmektedirler.

Balina Köpek Balıkları hakkında uzun zaman boyunca yanlış bilinen bir konu da, bu türün yumurtlayarak doğurduğudur. 1995 yılına kadar yumurtlayarak ürediklerine inanılan Balina Köpek Balıkları, bu yılda Tayvan’da incelenen bir hamile dişinin rahmindeki yavrular görülmesiyle doğurarak çoğaldıkları anlaşılmıştır. Balina Köpek Balıkları bir defada 300’den fazla doğrabilmektedir ve henüz kanıtlanmış bir tez olmasa da, balığın rahmindeki yavruların gelişimini istediğinde yıllarca durdurabildiği düşünülmektedir. Böylece hayvan aç olduğunda ve yeterince beslenemediğinde yavrularının gelişimini durdurarak, besinin bol olduğu zamanlarda gelişimlerine kaldıkları yerden devam etmesini sağlayabilmektedir.

Rahnansaika