Çipura balığı

Sparidae familyasına ait olan bir balık türü olan Çipura balığının bilimde kullanılan Latince ismiyse Sparus Aurata’dır. Anavatanı Akdeniz olan bir balık türü olan Çipura, ayrıca Kanarya Adaları’nda ve İngiltere kıyılarında da rastlanılan bir balıktır. Tüm Akdeniz genelinde hemen hemen her yerde yaşayan Çipura, çok nadir olarak Karadeniz kıyılarında da görülebilir. Ancak Çipura balığının genel olarak ılıman, yarı tropikal veya tropikal iklim kuşaklarında yaşadığı söylenebilir. Deniz tabanının kumlu ve çamurlu olduğu ortamlarda daha da fazla rastlanılan Çipura, ayrıca nehir ağızlarının sert akan sularında da yaşayabilmektedir.

Türkiye’de genellikle Güney sahillerde ve bilhassa Ege Bölgesi’nde rastlanılan Çipura balığı, insanların severek yediği balık türlerinin başında gelmektedir. Ülkemizde yapılan balıkçılık faaliyetlerinde son derece önemli bir yeri olan bu balığın 30-50 gram ağırlığında olanlarına “İnce Lidaki”, 50-100 gram ağırlığında olanlarına “Lidaki”, 100-200 gram ağırlığında olanlarına “Kaba Lidaki” ve 200 gramın üzerinde olanlarına da Çipura denmektedir. Uzun yıllar yaşayabilen bir balık türü olan Çipura, 2 yaşına kadar nispeten sıcak sularda yaşarken 2 yaşın üstündeki erginler daha derin soğuk sularda yaşamaktadır.

Dişli bir ağız yapısına sahip olan Çipura balığının alt çenesinde önce 4 arkada 4 olmak üzere toplam 8 dişi, üst çenesinde de önde 4 arkada 3 olmak üzere toplam 7 dişi bulunmaktadır. Gözlerinin arasında “V” şeklinde yıldızı andıran bir bant bulunan bu balık türünün göz yapısı da orta derecede gelişmiştir. Küçük yumuşakçaların dış kabuklarını dahi parçalayabilecek kadar güçlü bir çene yapısına sahip olan Çipura, diğer küçük balıkları da rahatlıkla yiyebilen “etçil” bir balık türüdür. Yaz aylarında oldukça sığ sularda dahi yaşayabilen Çipura, kış aylarındaysa 40 metreye varan derinliklere kadar inebilmektedir. Yapılan araştırmalar 2 yaşından büyük Çipuraların 40 metreden de derin sularda yaşadığını göstermiştir.

Ekim ayından başlayarak Aralık sonuna kadar yumurtlayan Çipura, bu dönemde yetişkin bireylerin üremesiyle türünü devam ettirir. Çipura dişileri bir seferde 100 yumurta dökebildiği gibi, bazı durumlarda bir dişi Çipuranın 150 bin yumurta bıraktığı da görülmüştür. Bu nedenle Çipura balığının bir defada 100 ile 150 bin arasında yumurta bırakabileceği söylenebilir. Çok lezzetli bir ete sahip olduğu için insanlar tarafından beğeniyle tüketilen Çipura, ayrıca çok az kılçık içeren bir balık olduğu için de tercih sebebi haline gelmiştir. Beyaz renk etiyle birçok insanın favorisi olan Çipura, kolay ayıklanabilen ve bu nedenle herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilen bir balık türüdür.