Çelik çomak oyunu

Belirli bir yaş seviyesinin üzerindeki hemen hemen herkesin çocukluk yıllarında oynadığı bir oyun olan çelik çomak, günümüzün yeni nesli tarafından ne yazık ki bilinmemektedir. Bilgisayar teknolojilerinin ortasında doğan yeni kuşak için oyun demek, bilgisayar başında saatlerce oturmak ve dijital ortamda internet üzerinden etkileşime girmek demek… Basit bir uzun sopa(çomak) ve kısa bir çubuk(çelik) ile oynanan çelik çomak oyunu, tahmin edilenden çok daha zevkli bir oyundur.

Çelik çomak oyunu iki farklı grup ile oynanır. En az iki kişiden oluşan gruplarla oynanan çelik çomak oyunu; biri 30, diğeri 70 santimetre olan iki farklı çubuk ile oynanır. Çelik çomak oynamaya başlamadan önce alanın ortasına çizgi şeklinde bir çukur açılır. Yöreye göre farklı olmakla birlikte iki takım oyuncuları da çukurdan yaklaşık olarak 20 adım öteye geçer. Kura yöntemiyle oyuna hangi takımın başlayacağı kararlaştırılır. Bir takımın oyuncusu elindeki çomağı çukurun ortasına denk gelecek şekilde yatay bir biçimde yerleştirir. Oyuna başlayan oyuncu elindeki kısa çubuğu çukura doğru fırlatarak diğer oyuncunun yatay halde bulunan sopasını vurmaya çalışır.

Oyuna başlayan takımın oyuncusu şayet çukur üzerinde duran yatay haldeki çubuğu vurabilirse, küçük sopanın düştüğü yere kadar diğer takım oyuncuları sekerek ilerler. Bu şekilde oyun devam eder… Çelik çomak oyunu Anadolu’nun birçok farklı bölgesinde yüzyıllardır oynanan bir oyundur. Oyunun oynanması için doğal her ortamda bulunan ahşap çomak dışında herhangi bir şey gerekmemesi, bu oyunun herkes tarafından pratik bir şekilde oynanabilmesine neden olmuştur. Yörelere göre farklı kurallarla da oynanabilen çelik çomak oyunu, Anadolu insanının zekasına bağlı olarak büyük oranda geliştirilmiştir.

İki farklı takımın mücadele ettiği çelik çomak oyunu bazı yörelerde karşı takımdan oyuncuları oyun dışına çıkartmayı hedefler şekilde de oynanır. Rakip takımın oyuncularının oyun dışına çıkartılması ile zayıflayan ekibin yenilmesi daha kolay hale gelir ancak puan kaybetmeden önceden belirlenen sayıya ulaşılması ile daha önceden oyun dışına çıkarılan oyuncuların tekrar oyuna dahil edilmesi de mümkündür. Bu tür farklı kurallar ile kendi stratejilerini belirleyen takımların mücadelesi çok daha zevkli hale gelir.