Cadılar bayramı

Amerikan kültüründe ve genel olarak Hıristiyan aleminde her yıl 31 Ekicadilar bayramim gününde kutlanılan Cadılar Bayramı; Pagan kültürüne dayanan geçmişine rağmen bu bağdan ziyade Azizler Günü’nün arifesi olması sebebiyle kuıtlanılan Hıristiyanlığa özgü bir gün olarak kabul edilmiştir.

Cadılar Bayramı’nın Batı dünyasındaki ismi “Halloween” şeklindedir. Bu kelimenin oluşumu “kutsal akşam” anlamına gelen “All Hallow Even” sözcük tamlamasnın kısaltılması ile gerçekleştirilmiştir.

Cadılar Bayramı’nda çocuklar korkunç görünümlü kostümler giyer, kapı kapı dolaşarak şeker, meyve, vb. hediyeleri toplarlar.

Cadılar Bayramı’nın sembolik temsilcisi gülen balkabaklarıdır. Bu güne özel olarak balkabaklarının içi oyulur, göz ve ağız yapılarak gülen bir yüz görünümü verilen balkabaklarının içinde mum yakılır, bu şekilde ürkütücü bir görünüm sergilemeleri sağlanır. Amerika’da büyük bir şölen olarak kutlanan Cadılar Bayramı, Batı kültüründe de kendine yer edinmiştir. Hatta, popülaritesi nedeniyle bu bölgelerin dışındaki ülkelerin bile zaman zaman gündemine girebilen bir kutlama haline dönüşmüştür.

Cadılar Bayramı’nın kökeninin Pagan kültüründe yer alan bir hasat festivali olduğu ileri sürülmektedir. Ancak, günümüzde bu bağ unutulmuş, tamamen Hıristiyan kültüründe yer alan özel bir gün olarak kabul edilmiştir.

Cadılar Bayramı’nda çocuklar çeşit çeşit şeker toplarlar, ancak bu güne özel en popüler şeker “elma şekeri”dir.

Hıristiyan dünyasına ait bir gelenek olarak kabul edilse de, Cadılar Bayramı’nın kutlanmasını kabul etmeyen muhafazakar bir Hıristiyan kesim de vardır. Genelde Katolik olan bu kesim Cadılar Bayramı adı altında bir kutlama gerçekleştirmezler.

Bu güne özel gerçekleştirilen aktivitelerden biri olan kovadan elma yakalamanın, bu günün tarihte Romalılarca sahiplenilmesi ve uygulanmasına ilişkin günümüze taşınmış bir ritüel olduğu düşünülmektedir. 

Cadılar Bayramı’nda gerçekleştirilen diğer aktivitelerden bazıları şu şekildedir:

  • Korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşmak 
  • Korku filmleri izlemek
  • Perili ev diye tabir edilen mekruh evlere girmek.