Bebek uyutma yöntemleri

Doğumla birlikte tamamen yabancı olduğu bir dünyaya “merhaba” demek zorunda kalan bebekler, özellikle ilk 6 ay boyunca ebeveynlere uykusuz geceler yaşatabilir. Bebeklerde uyuma problemlerinden söz etmek için uzman bir hekim tarafından yapılan bir inceleme olması gerektiğinden, bebeklerin “farklı uyku alışkanlıkları” olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Denenmiş yöntemlerin birçoğu bebeğinizin gerçekten uyumasına yardım olsa da yine de her bebeğin kendine has bir karakter olduğu ve farklı uyku alışkanlıkları olabileceği unutulmamalıdır.

  • Banyo

Ilık suyla yaptırılan bir banyo bebeğin fiziksel anlamda gevşemesini sağlayarak metabolizmanın uyku haline geçmesine yardımcı olabilir. Ilık suyun yetişkinler üzerindeki uyku getirici etkisi bilindiğinden bebeklerde de rahatlatıcı bir duş uykuya dalmayı kolaylaştırabilir. Bebeklerde ve çocuklarda büyüme hormonunun en fazla gece uykusu esnasında salgılandığını unutmayın.

  • Masal anlatma, ninni okuma

Birçok ebeveyn bebeklerine masal okuduğunda çocuğun uykusunun daha da çok kaçtığından bahsedir. Bebeğin uyku alışkanlıkları farklı olduğu için bu tür bir durum yaşanıyor olabileği gibi, anne babanın masalı “nasıl bir ses tonuyla” okuduğu da bunda etkili olabilir. Bebeklere masal okurken ya da anlatırken çok canlı ve vurgulu bir ses tonu kullanmak yerine monoton yani fazla yükselip alçalmayan sabit bir ses tonu kullanmayı deneyin. Bebeğiniz sizin yanınızda olduğunu anlayacak ancak sesinizdeki coşkulu değişimler nedeniyle uykusu açılmayacak ve bir müddet sonra kendini rüyalar aleminde bulacaktır.

  • Ters etki, gürültü

İlk bakışta kulağa pek akıllıca gelmese de, bilimsel araştırmalar elektrikli süpürge gibi yüksek ses çıkartan aletlerin bebekleri sakinleştirdiğini ortaya koymuştur. Bu durum aslında bilimsel bir şekilde açıklanabilir çünkü yetişkinler için gürültü olan bu sesler bebekler için anne karnında duydukları seslerdir. Sürekli bir işlemlerin yapıldığı insan bedeni gerçek anlamda gürültücü bir makine olduğundan, anne karnındaki bebekte doğuma kadar birçok ses ile birlikte büyür. Elektrik süpürgesi ya da yüksek sesli dijital sesler bebeğin kendini anne karnında yani güvende hissetmesine neden olabilir. Ancak bu durum bebeğin dış dünyaya alışması ile birlikte etkisini kaybedecektir.

  • Alışkanlıklar

Bebeğinizin uyuması için sürekli emzik vermek bu durumun bir alışkanlığa dönüşmesine neden olabilir. İlk zamanlarda emzik verilmesi işe yararsa da bebek buna kısa süre içinde buna alışabilir. Bebeğin kendi kendini sakinleştirmesi ve uykuya dalmaya alışmasını sağlamak çok daha yararlı bir tutum olacaktır. Bebeğinize “yalnızca uyku saatlerinde” verilmek üzere birkaç oyuncak belirleyin. Tüm gün yanında olan oyuncaklar bebeklerde farklı isteklere neden olsa da, yalnızca uyku zamanında yanına konan oyuncaklar iyi bir uyku arkadaşı olarak algınabilir.