Başarmak için ne yapılmalı?

Hayatta başarıyı tatmayan yoktur sanırım. Okulda imtihanlardan yüksek puan aldığımızda sevimcimizi anımsamak yeterli. Tersinden düşünürsek, zayıf notların bizi nasıl perişan ettiğini hatırlamak yeter. Ama insan bu anlık başarılardan sıyrılarak daha büyük hedefleri başarıgözüne kestirir. Ona ulaşmak için hayal kurar ve yapmaya çalışır. Öğrencilik zamanında Üniversiteyi kazanma hayalleri, başarmak için girişilen mücadele farklı bir dönem, üniversiteden sonra kariyer hayatında başarı hayalleri farklı bir dönemi ifade ediyor. Ancak şekil değişse de, başarıya giden yolun aslı hep aynı… Mücadele ve inanmak.

İnançlı ve sağduyulu olmak

Eğer öğrencilik zamanınızda zayıf aldığınız notlara üzülmüyor, aldanmıyorsanız, bunun sebebi hayata dair sağduyu eksikliği ve inanmamak diyebilirim. Çünkü insan hayata inanmadığında hayatındakilere de inanmaz. Sadece yaşadığı için yaşar. Kendisine verilen hayatın amaç ve gayesini anlayamadığından yetersiz bir şekilde çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemi heba olur. Bu nedenle başarmak için hayatın gayesini bilmek, bu gayeye içerisinde vezir olabilmek adına ne yapacağınızı belirlemeniz gerekir.

Mücadeleci bir tavır ve denemeden kaçmama

Bazen başarının anahtarının sadece inanmak olduğunu düşünür insan. Ancak anahtarı kullanmayı bilmedikten ve onu ait olduğu kapıları açması için kullanmadıktan sonra, elinizde anahtarın olmasının ne gibi bir faydası olur ki? ( Var diyen yorum bıraksın biz de öğrenelim ) Burada insan inanmayı aşarak, mücadele etmesi gerektiğini anlar. Artık inanç, yüreğinde kapalı bir mahzende kalmış bir duygu değil, at üzerinde özgürlüğe koşan bir nefer gibi olur. Buna mücadeleci tavır, ruh diyoruz.

Bazı kimselerin şunu dediklerini işitirsiniz. “Evet bunları bizde biliyoruz. Somut bir şeyler söyleyin” kişisel gelişim makaleleri veya kitaplarına yapılan eleştirilerin ana teması budur. Somut bir şey söyle. Bu tür insanlar somut bir delil olarak kendilerinin farkında olmadıklarından dolayı, makale veya kitaplardan kendilerine başarı verecek somut bir madalya istiyorlar sanki. Yine de somut bir şey isteniyorsa başarmak için hareket etmeyen ellerin ve ayaklarını gösterebilirim. İşte bunları düzeltmek için yukarıda saydığımız sıfatlara nail olabilmen gerekir. Yakıt yoksa, kaportadan ve motordan oluşan bir yığındır araba. İşte mücadele, inanç, deneme yapma gibi seriler yakıt anlamındadır.

Deneyin. Saçmalasanız da hayatta düşündüğünüzü eyleme dökün. İnsan saçmalayacağı korkusu veya endişesi içerisinde aklındakini saklı ve gizli tutar. Konuşmaz, köşesine çekilir. Bırakın bunları. Saçmalamak için konuşun, fikirler üretin. Kendinize geleceğinizi söyleyebilirim.

Problemlerle savaşma, sabır

Karşınıza çok zorluk çıkmıştır. Benimde çıktı. Bir seferinde proje ödevimi hocaya götürürken yaşadığım bir problemin üstesinden gelmek yerine, öfke ile projemi kırıp, kampüste ilk konteynıra attığımı hatırlıyorum. Bedeli bana ne oldu? Okulumun uzamasına sebep oldu. Problemlere karşı ter döküp halletmeyi değil, öfkelenip, yakmayı yeğledim. Ama yanlış yaptım. Bu nedenle problemin üzerine gidin. Kendi güzel aklınız ve ruhunuzun değil. Bunun için sabırlı olun.