Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar

İnsanların bedenini tüm yabancı moleküllerden koruyan bağışıklık sistemi, tümör olarak isimlendirilen yabancılaşmış hücrelerin erken aşamada tanımlanmasını ve yok edilerek bedenin sağlıklı kalmasını sağlayan son derece karmaşık bir sistemdir. İnsanlar günlük hayatında tükettiği gıdaların kimyasal içeriğini fazla umursama da, aslında bazı gıdalar insan bağışıklık sisteminin daha etkili bir biçimde çalışmasına yardımcı olarak insan bedenine büyük fayda sağlamaktadır. Belki de insan vücuduna sağlanabilecek en büyük fayda, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktır. Bu sebeple bu sistemin daha kararlı ve etkili bir biçimde çalışmasını sağlayacak gıdaları bilmek ve daha da önemlisi bu gıdaları beslenme programına dahil etmek, her insanın kendi bedenine yapabileceği en büyük iyiliktir…

  • Sarımsak

Antibakteriyel etkisi ile başlı başına bir şifa kaynağı olan sarımsak, Selenyum deposu olduğu için bağışıklık sistemini güçlendiren en yararlı gıdalardan biridir. Ayrıca metabolizma faaliyetleri düzenleyen ve bağışıklık sistemi için de oldukça yararlı olan Sülfür yönünden de oldukça zengindir. Başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde yapılan araştırmalar, her gün sarımsak yemenin bağışıklık sistemi üzerinde pozitif etki sağladığını ortaya koymaktadır.

  • Brokoli ve karnabahar

Önemi son yıllarda daha da fazla anlaşılan Beta-Karoten yönünden muazzam derecede zengin bir içeriğe sahip olan brokoli ve karnabahar, vücuttaki serbest radikallerin etkisinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Kalsiyum ve C Vitamini yönünden de zengin olan bu iki sebze, kanserle savaşan şifa depolarıdır. Bu iki sebzeye ayrıca Brüksel lahanasını da ilave ederek son derece sağlıklı bir yaşam sürülebilir.

  • Ispanak

Genel olarak tüm yeşil yapraklı sebzeler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olsa da, ıspanak C ve A vitamini içeriği ile Alzheimer riskini neredeyse %50 oranında azalttığı için oldukça önemlidir. Beta-Katorenin yanı sıra yüksek oranda Kalsiyum da içeren ıspanağın mümkün olduğunca taze şekilde tüketilmesine de özen göstermek gerekir.

  • Mantar

Yabani mantar yerine kültür mantarı yemenin pek de sağlıklı olmadığına dair genel bir inanış hakim olsa da, aslında kültür mantarı bağışıklık sisteminin temel yapı taşı olan beyaz kan hücrelerinin daha hızlı yapılmasını sağlamaktadır. Vücudun genel olarak hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesine destek olan kültür mantarının dışında “zehirli olmadığı bilinen” yabani mantarlar da oldukça yararlıdır.

  • Zencefil ve zerdeçal

Enfeksiyonlara karşı olan direnci arttıran zencefil ve zerdeçal, bağışıklık sisteminin yabancı moleküllere karşı geliştirdiği savunmanın da daha etkili olmasını sağlar. Kanserle savaştığı için her insanın beslenme alışkanlıklarına dahil etmesi gereken zencefil ve zerdeçal, baharat olarak tüketilmenin yanı sıra çay şeklinde demlenerek de içilebilir. Bağışıklık sisteminin gelişimine destek veren zerdeçalın ayrıca çok kuvvetli bir detoks etkisi de bulunmaktadır.