Arı sokması ve tedavisi

Belki de dünya üzerindeki en mucizevi canlılardan biri olan arılar, bitkilerin üremesi gibi yaşamsal döngü açısından kritik derece önemli bir sistemin devam etmesini ve ürettiği bal ile insanoğluna bulması çok zor kompleks bir besin sağlar. Birçok fizyolojik özelliği ve bilimin dahi çözemediği davranışlarıyla dikkat çekici bir canlı olan arıların tamamında iğne bulunmaz. İşçi arılarda ve yalnızca kraliçe arıda bulunan iğne savunma amaçlı kullanılır ve insanların da arı tarafından sokulması halinde tahammül sınırlarını zorlayan bir acı hissedilmesine de yine aynı iğne neden olur. İşçi arının karnın son bölümünde bulunan iğne, oldukça sivri bir uca sahiptir ve arının savunma organı olarak görev yapar.

Arının vücudunun iç bölümünde yer alan bir “zehir kesesine” bağlanan iğne, geriye çentikli bir fiziksel yapıya sahiptir. İğnenin üzerindeki çentiklerin yönü ile arının sivri ucunun yönü birbirinden farklıdır ki, bu da arıların insanları sokması halinde iğnelerini dışarı çekememelerine neden olur. Arı sokmasının daha da acı verici hale gelmesine neden olan bu durum, arı türüne ve iğnenin saplandığı bölgeye göre acilen en yakın sağlık kurumuna başvurulmasını gerektirebilir. Bu küçük canlıların görülmesi dahi zor iğnesinin bu denli ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet vermesi mümkündür. Özellikle alerjisi olan bir kişinin arı tarafından sokulması halinde çevredekilerin vakit kaybetmeden kişiyi sağlık kurumuna sevk etmelidir.

  • Arı sokmasında ne yapılır?

Alerjisi olmayan kişilerin arı tarafından sokulması halinde bir cımbız ve buz bulmaları gerekir. “Alerji söz konusu değilse” panik yapılmasını gerektirecek bir durum olan arı sokması, cımbızla iğnenin çekilmesinin ardından bölgeye buz uygulanmasından ibarettir. Yukarıda bahsi geçtiği üzere işçi arıların iğnesi insan derisine battıktan sonra dışarı çıkamadığından dolayı iğnenin bir cımbız yardımıyla dikkatlice çekilmesi gerekir. İğnenin çıkarılmasından sonra bölgenin sabunlu suyla temizlenmesi enfeksiyon riskini azaltacaktır. Bir tülbende sarılan buzun, buz yanması olmaması için birkaç dakika da bir ara vererek iğnenin girdiği bölgeye uygulanması yeterlidir.

Arı sokmasında buzun 10-15 dakika boyunca uygulanması, acının büyük oranda hafiflemesini sağlayacaktır. Unutulmaması gerekir ki; arıların iğnesi savunma amaçlı kullanılan bir organdır. Normalde arılar iğnelerini adeta başka çareleri kalmadığı takdirde kullanır. Arılar kendi kozmoslarında böceklere karşı iğnelerini kullanılır ve iğnede böceklerin sert tabakasından çıkabilir. Ancak insan derisi arının iğnesini çıkarmasına izin vermediğinden, arının insanı sokması ölmesi manasına gelmektedir. Arılar ses çıkartarak ve daha da zorda kaldıkları durumlarda insanlara çarparak zaten uyarı da bulunurlar. Ancak yaşamının tehlikede olduğunu veya kovanın yani kraliçe arının tehlikede olduğunu hissetmeleri halinde iğnelerini kullanılırlar.