Antibakteriyel sabunların zararları

“Antibakteriyel” kelimesi hayatımıza biranda giren ve birçok farklı üründe hayat kurtaran bir özellik olarak algılanmaya başlandı. Her ürünün antibakteriyel olanının tercih edilmesi ile sağlığın korunduğuna dair kesin bir inanış olsa da, bazı bilim adamları durumun pek de bu şekilde olmadığını belirtiyor. “Antibakteriyel sabun” ifadesi dahi üzerinde tartışma konusu olan tabirdir. “Yoksa bildiğimiz sabun antibakteriyel değil mi?” sorusu birçok insanın aklına, antibakteriyel sıvı sabunların çıkmasından sonra gelmiştir. “Trilosan” kelimesi, antibakteriyel sabunların da insanlar için zararlı olabileceğini açıklayan neredeyse tüm yazılarda geçmektedir. Antibakteriyel sabunlar da dahil olmak üzere diş macunu ve deodorantların da içine konan Trilosan isimli bu madde, ilgili ürünün mikropları uzaklaştırmasını sağlar. Ancak yapılan bazı araştırmalar, Trilosan isimli bu maddenin insanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğini ortaya çıkarmıştır.

Trilosan denen bu madde sıvı savun ve diğer bilinen ürünler haricinde günümüzde birçok farklı üründe de kullanılmakta ve bu ürünlerin de “antibakteriyel” özelliğe sahip olmasını sağlamaktadır. Yataklardan çoraplara, akıllı mutfak aletlerinden çocuklar için üretilen ürünlere, klavyelerden poşetlere kadar birçok farklı ürünün “antibakteriyel” özellik kazanmasını sağlayan Trilosan maddesinin etkileri de sorgulanmaya  başlamıştır. Kanada Tıp Birliği (Canadian Medical Association) gibi ciddi bir bilim merci tarafından yürütülen Trilosan araştırmaları, ürünlere yararlı özellikler kattığı düşünülen ürünün insanlar üzerinde birçok farklı etkiye neden olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Yapılan araştırmalar Trilosan maddesinin, bazı bakteri türlerinin “antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına” yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Kloroform adı verilen ve insan sağlığına zararları zaten bilinen bir maddenin de Trilosan sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi bir sonuca da ulaşılmıştır. Şebeke sularının içinde yer alan Klor ile etkileşime geçen Trilosan, zararlı kimyasalların oluşumuna neden olabilmektedir. Ayrıca ürünlere antibakteriyel özellik kazandıran bu maddenin suyun içinde yer alan Klor ile birleşerek de bazı zararlı kimyasalların oluşumuna neden olduğu saptanmıştır. Vücudun hormon dengesi üzerinde olumsuz etkilere yaratabileceğine dair de araştırmalar bulunmaktadır. Nitekim ülkemizin önemli bilim insanlarından olan Profesör Ahmet Rasim Küçükusta da, kendi sitesinde antibakteriyel ürünlerin neden olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çekmiştir.

Ülkemizde annelerin çocuklarının sağlığı için özellikle tercih ettiği antibakteriyel ürünler, pazar için de önemli bir gelir kaynağı haline dönüşmüştür. Nitekim bu ürünlerin hedef kitlesi haline gelen anneler, çocuklarının daha hijyenik bir ortamda büyümesini istediği için antibakteriyel ürünlere ilgi göstermektedir. Ancak yine de bu ürünlerin içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi olunması için bilimsel çalışmaların sürdürülmesi gerektiği de unutulmamalıdır.