Anlaşmalı boşanma davası nedir?

Ailenin cemiyet için olan önemini bir başka yazımızda incelemiştik. Kısaca aile, milleti millet yapan değerlerin nesilden nesile aktarılmasını sağlayan ilk kurum. Aile olmadığında bir milletin devamını sağlayacak, yaşamını sağlayacak organ da yok demek. Bu nedenle aile, boşanmakanunlar nezdinde koruma altına alınmış. Ayrıca bakanlık tahsis edilerek ailevi sıkıntıların çözülmesi amaçlanmış. Ancak her ne kadar düzenleyici tedbirler alınsa da, ailelerin dağılmasının önüne geçilemiyor. Mutluluk yaşamın bir gerçeği olduğu gibi, ayrılık ve sonucunda hüzün de bir vakıa. Bu nedenle kanunlar aile kurabilmek için gerekli yolları düzenlediği gibi, ayrılık sürecinde izlenmesi gereken yolları da kanunlarla düzene koymuş.

Aileyi oluşturan eşlerin duygusal bağlılıklarının sona ermesi, beraberinden resmi bağında koparılmasını gerekli kılıyor. Bunun iyi ve iki tarafın birbirine saygı duyacak şekilde yerine getirmesi, önemli bir davranış. Bunun sağlanması için aşler, anlaşarak boşanma yolunu seçmelidirler. Her ne kadar boşanmayı iki taraflı isteyen eşlerin çoğu bu yolu tercih etse de, boşanmayı tek taraflı isteyen veya boşanmadan sonra ortaya çıkan feri esaslarda anlaşamayan eşler, çekişmeli boşanma sürecini yaşamak zorunda alıyorlar.

Anlaşmalı boşanma

4721 sayılı Türk medeni kanunun 166. Maddesinin 3.fıkrasında ilgili boşanma esasları belirlenmiş. Buna göre eşlerden biri, -bir yıl evli olma şartı var- boşanma davası açtığında diğeri de bunu kabul ettiğinde dava görülmeye başlar. Eşler kendi araların da anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar ve imzalarlar. Bu şekilde mal ve mülk paylaşımı, varsa çocukların velayeti hususu, iştirak ve yoksulluk nafakası gibi durumlar kararlaşmış ve iki tarafça kabul edilmiş olur. Bu protokolün hazırlanmasında avukatlardan danışmanlık hizmeti alınması, önemli. Hakim bu protokolde yer alan imzaların eşlere ait olup olmadığını duruşmada sorar. Aldığı cevap doğrultusunda kararı açıklar. Burada şunun unutulmaması lazım, çocukların velayeti hakkında hakimin değişiklikte bulunma hakkı var. Diğer feri esaslar için de bu geçerli.

Son olarak anlaşmalı boşanma davasına gününde ve saatinde gelmeye eşlerden biri, davanın seyrinin çekişmeli boşanmaya dönmesine sebep olur. Bunun yaşanmaması adına eşlerin gününde ve saatinde duruşmada bulunmaları gerekir.

Anlaşmalı boşanma davası belgeleri

  1. Anlaşmalı boşanma davası protokolü
  2. Boşanma dilekçesi
  3. Nüfus cüzdanları fotokopisi ve aslı