Alkol zehirlenmesi ve belirtileri

Alkol her ne kadar içilmesiyle birlikte verdiği keyifle neşeli anlar yaşanmasını sağlasa da, her insanda bulunan o bilindik bariyerin aşılmasıyla birlikte neşeli anlar yerini oldukça kötü anılara bırakabilir. Alkol zehirlenmelerinin en çok yaşandığı zamanlardan olan yılbaşı, doğum günleri, davetler ve eğlenceler gibi özel geceler, alkol zehirlenmelerinin de en yaygın görüldüğü zamanlardır. Tahıl ya da üzüm gibi çeşitli bitkisel içerikli ürünlerin işlenmesiyle ortaya çıkan etanol sebebiyle insanların bilinçlerinde farklı algılar yaratan alkollü içecekler, vücuda girdikten sonra çok hızlı bir şekilde beyindeki nörotransmitter yapı etkilenir. Nörotransmitter yapı, sinir sistemi ile beyin arasındaki sinyalleri taşımakla görevlidir ve alkol alımıyla birlikte bu sistemde çeşitli aksamalar görülür.

Alkol zehirlenmelerinde insanlarda görülen çok çeşitli ve kişiye göre değişen haller, kişinin beyin fonksiyonlarının etkilenmesi ve psikolojisi ile ilgili çok karmaşık nedenlerden ötürü değişir. Tüm insanları kapsayacak şekilde alkol zehirlenmesi belirtilerinden net ifadelerle bahsetmek mümkün olmasa da, genel olarak denge kaybı, baş dönmesi, gözlerde odak sorunu, coşkulu ruh hali gibi durumlar sayılabilir. Alkol zehirlenmeleri, bir insanın normalde yapmayacağı şeyleri yapmasına ve normalde olaylara vermeyeceği tepkileri vermesine neden olur. Günlük hayatında yakın çevresinin kendisine yaptığı şakalara onlarla beraber gülen bir kişi, alkol zehirlenmesinin etkisiyle benzer bir şakaya çok sinirlenebilir ve hatta fiziksel manada şiddet gösterilerinde dahi bulunabilir.

Uyku ve uyuduktan sonra uyanmakta zorluk çekme de alkol zehirlenmelerinin en yaygın belirtilerindendir. Kişinin kendinden geçmesine neden olan bu durum halk arasında “sızma” olarak da bilinir. Yüz kızarması, halsizlik, mide bulantısı, yüksek tansiyon, neden sonuç ilişkilerini kurmakta zorluk çekme, çevresini algılamakta zorlanma, idrak ve cevap verme yeteneğinde kritik seviyede düşüş gibi durumlar da belirtiler arasında sayılabilir. Alkol zehirlenmesinin genel belirtileri ise ortam ve mekan ile uyumsuz hareketler sergilemektir. Her insan için geçerli olan bu belirtiler bağırmaya varacak kadar yüksek sesle konuşmaktan ayarsız el şakaları yapmaya, en küçük espriye dakikalarca kahkahalar atarak gülmekten bir şarkıdan etkilenerek dakikalarca ağlamaya kadar kişiye ve ruh haline göre değişiklik gösterir.

Kişinin dilediği gibi hareket etmesini ve konuşmasını etkileyen alkol zehirlenmeleri tüm bunların ötesinde insanı insan yapan temel özelliği olan “düşünme yeteneğini” elinden alır. Bazı insanlarda yaşanan “kısmi hafıza kayıplar”, alkol zehirlenmesi ile başlayan sürecin ertesi gün hatırlanamamasına neden olur. Kişi zehirlendikten sonra hayatı boyunca pişmanlık duyacağı şeyler dahi yapmış olsa ertesi gün bunların hiç birini hatırlamayabilir…