Akdeniz İklimi ve özellikleri

Ülkemizin de bir bölümünü etkisi altına alan Akdeniz Bölgesi İklimi, yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne inme açısı ve yağış oranına bağlı olarak gelişen kuraklıkla ayırt edilmektedir. Her ne kadar bu iklim tipinin ismi Akdeniz olsa da Libya, Filistin ve Mısır gibi Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde Akdeniz İklim’i hakim değildir. Zira Akdeniz İklimi’nin en belirgin özelliği olan yaz sıcaklık ortalamalarının 33-25 derece, kış aylarında sıcaklığınsa 8-10 derece düzeyinde olması bu ülkelerin iklim özellikleriyle uyuşmamaktadır. Akdeniz İklimi’nde yıllık sıcaklık ortalaması genel olarak 17-18 derece olarak hesaplanmaktadır.

Akdeniz İklimi insan yaşamı için en elverişli iklim tiplerinden biri olduğundan, insanoğlu binlerce yıldır bu coğrafyada yaşanımı sürdürmektedir. Kış aylarında Akdeniz İklimi’nin çok sert koşullara sahip olmaması da, yaşam için ideal iklim tiplerinden olmasını sağlamıştır. Akdeniz İklimi’nin temel özelliklerinden biri de, kış aylarında don ve kar yağışının çok nadir görülmesidir. Akdeniz İklimi’nin hakim olduğu bir coğrafyada doğan bir çocuk, yaşamı boyunca yaşadığı bölgeyi terk etmemesi durumda yetişkinlik çağına kadar hiç kar görmeyebilir.

Kış aylarında yağışın yoğun yaşandığı Akdeniz Bölgesi İklimi’nde, yaz aylarındaysa yağış büyük oranda azalır. Kışın hakim olan cephesel yağışlar, Akdeniz İklimi’nin en belirgin özelliklerinden biridir. Cephesel yağışlar yaz aylarının gelmesi ile yerini bölgesel kuraklıklara da bırakabilir çünkü Akdeniz Bölgesi İklimi oldukça düzensiz bir yağış tipine sahiptir. Bu iklim tipinde yağış miktarında en büyük etken, bölgenin yüksek bir konuma sahip olmasıdır. Yüksekliğe göre değişen yağış miktarı bazı bölgelerde sel felaketlerinin yaşanmasına da neden olabilmektedir.

Akdeniz Bölgesi İklimi’nin yaz aylarındaki kurak iklimine dayanabilecek yapıya sahip olan maki, bu iklim türünün tipik bitki örtüsüdür. Mersin, Zakkum, Keçiboynuzu, Zeytin, Defne gibi bodur ağaçların oluşturduğu maki bitki örtüsü, Akdeniz İklimi’nin hakim olduğu coğrafyalarda kurak geçen yaz aylarına dayanabilecek yapıdadır. Ülkemizde de Akdeniz Bölgesi’nin birçok bölümünde hakim olan bu iklim tipi, Torosların 1.000 metreye kadar olan yüksekliklerinde dahi görülebilir. Genel olarak 1.000 metrenin üzerine çıkıldıkça iklim değişerek Akdeniz Dağ İklimi’ne dönüşür. Ayrıca Marmara Bölgesi’nde Güney kıyılarında da hakim olan Akdeniz İklimi, Trakya Bölgesi’nin Ege kıyılarını etkiler.