3. Boğaz Köprüsü Projesi

3. boğaz köprüsü projesi2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile uzun zamandır hakkında yapılan spekülasyonların netlik kazandığı 3. Boğaz Köprüsü Projesi, Garipçe ile Poyraz arasında başlanacak ve dünya metropolü İstanbul’un trafik sorununa büyük bir çözüm getirmesi beklenen bir asma köprü projesidir. 4 gidiş ve 4 geliş olmak üzere toplam 8 şeritli bir yola ev sahipliği yapacağı söylenen yeni boğaz köprüsünün ismiyle ilgili devlet tarafından bir açıklama yapılmaması, basın yayın organlarının da tıpkı halk gibi projeden 3. Boğaz Köprüsü adıyla bahsetmesine neden olmaktadır. Yeni köprü projesinin 4+4 şerit genişliğiyle tüm kalabalık kentlerde olduğu gibi İstanbul’da da en büyük sorunlardan biri olan trafik keşmekeşine etkin bir çözüm getirmesi beklenmektedir Köprüde ayrıca 1 gidiş ve 1 geliş olmak üzere 2 şerit de raylı sistem hattının bulunması, toplu taşıma araçlarının da köprünün sunduğu kolay ulaşım imkanlarından faydalanmasına olanak sağlayacaktır.

Üzerinde raylı sistem bulunan en uzun “asma köprü” olması beklenen İstanbul’un yeni Boğaz Köprüsü, 5 milyar lirayı aşan maliyeti ile ekonomik açıdan da muazzam derecede büyük bir öneme sahiptir. 1.200 metreden daha fazla bir uzunluğa sahip olması beklenen İstanbul’un yeni boğaz köprüsünün kendi alanında da dünyanın en uzun köprüleri arasına girmesi bekleniyor. Çelik malzemeden yapılacak olan 3. Boğaz Köprüsü, 10 yılı aşan bir inşa süresine sahip olacağı tahmin ediliyor. 10 yıl gibi bir süre boyunca titizlikle yürütülecek olan çalışmalar ardından yapılacak olan testlerin tamamlanmasıyla birlikte yeni köprünün İstanbulluların kullanımına açılmasının 11 yılı bulabilmesi de mümkün.

29 Mayıs 2012 tarihinde tamamlanan ve toplamda 11 firmanın şartname aldığı İstanbul’un yeni boğaz köprüsü ihalesini, İçtaş-Astaldi ortaklığı kazanmıştır. Bir İtalyan organizasyonu olan Astaldi ile İçtaş’ın sunduğu teklifin kabul edilmesi ile birlikte resmileşen yeni köprü inşasının, “her ay aralarına yeni 20 bin aracın katıldığı” İstanbul trafiğinin giderek artan sorununa belirgin bir çözüm getirmesi bekleniyor. Günümüzde kayıtlı araç sayısının hızla artarak 3 milyon sınırına dayandığı İstanbul’daki mevcut 2 köprü işlevini özellikle belirli saatlerde ve hafta sonları yerine getirmekte zorlanmakta, bu sebeple de 3. Boğaz Köprüsünün getireceği çözüm tüm İstanbullular tarafından merakla beklenmektedir. Devletin ihaleyi kazanan yatırımcıya günlük 135 bin araç sözü verildiğinin ve bu sayının karşılanmaması halinde aradaki farkı da kendi cebinden ödeneceğinin iddia edilmesiyle birlikte konu hakkında çeşitli tartışmalar da yaşanmıştır.

3. Boğaz Köprüsü beraberinde İstanbul’a yeni bir havaalanının yapılmasını da gündeme getirdiği için şehrin sosyoekonomik yapısının da ciddi manada değişmesi ve kentin uluslararası arenada daha da önemli bir konuma gelmesi söz konusudur. Daha fazla insanın ziyaret edeceği ve ticari faaliyetlerin de daha artacağı gelecekte, köprüye bağlı olarak gelişen yapıların değerinin artacağı da şüphe götürmez bir gerçektir.